Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, eski araçların trafikten çekilmesi için iki aşamalı bir vergi düzenlemesi yapılabileceği mesajını verdi. Ergün, "Çevreyi kirleten eski araçların motorlu taşıtlar vergisinin yükseltilmesi, yeni ve çevreci olan araçlarda ise düşürülmesi gerekir. Eski aracını yeni bir çevreci araçla değiştirene de yeni aracı satın alırken özel tüketim vergisi indirimi uygulanmalı" dedi.
Yeni vergi sisteminin insanların araç sahibi olma isteğinin engellenmemesi için geciktirildiğini belirten Ergün, "Bu sistem Türkiye için biraz erken" dedi. Bakan Ergün, şöyle konuştu: "Türkiye'de araç sahipliği henüz dünya ortalamasının altında. Birçok insan ikinci el satın alarak araç sahibi oluyor. Bu yolu açık tutmak lazım. Ancak yeni sistemler getirerek eski araçların teşviklerle yeni araçlara dönüşümünü sağlamak lazım."
Sanayi Bakanı Ergün, Türkiye'de bir nevi geri dönüşüm merkezi işlevi yapacak hurda merkezlerinin kurulması gerektiğini de söyledi. Bakan Ergün, "Eski araçların o merkeze getirilmesini ve orada bir ekonomi doğmasını sağlamalıyız. Çünkü bu araçların bir kısmı hurdaya çıkacak, bir kısmı ise tekrar sanayide kullanılacak" dedi.
Çevreci araç cezalandırılmasın
Önerdiği vergi teşviklerinin detayını da anlatan Ergün, "MTV, şu an yeni araçta daha yüksek eski araçta ise daha düşük belli süre sonra da sıfıra iniyor. Çevreci araçları yüksek vergi ile yeni olduğu için cezalandırıyoruz. Çevreci olmayan araçları eski olduğu için teşvik etmiş oluyor ve ödüllendiriyoruz. Sistem bir müddet sonra tersine dönmeli" dedi.
Söküm altyapısı kurulmalı
Otomobilde yeniden ekonomiye kazandırılması gereken parçaların da bulunduğuna işaret eden Bakan Ergün, "Ciddi hurda söküm işlemi yapılacağı için altyapı olmalıdır. Bu anlattığım vergi sistemi ve altyapı birlikte olursa o zaman sistem etkili olur. Yoksa sadece eski araca vergiyi yükselterek çözüm bulamayız. Eğer iki sistem bir arada yapılmazsa sadece otomotiv sahipliği azalır. Ya da bunlar kaçak kullanıma sebebiyet verir" diye konuştu.
SABAH