logo

Yeni çıkacak TTK neleri değiştirecek?

Uzun süredir yasalaşması beklenen yeni Türk Ticaret Kanunu, 1 Temmuz 2012'de uygulamaya alınacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu'na getirilen eleştiriler ve yanlış anlamalar üzerine açıklama yaptı.
Kendilerine internet sayfası yükümlülüğü ile ilgili çok fazla soru ve eleştiri geldiğine dikkat çeken Bakan Yazıcı, "İnternet sayfası ile ilgili düzenleme Yeni Ticaret Kanunu'nun (TTK) yürürlük tarihinden tam bir yıl sonra yürürlüğe girecek. Yani, yeni TTK, 1 Temmuz 2012'de, internet sayfası yükümlülüğü ile ilgili düzenleme ise 1 Temmuz 2013'te uygulamaya alınacak." açıklamasını yaptı.
Bakan Yazıcı, internet sayfası yükümlülüğünün, şeffaflığı ve piyasadaki güven seviyesini artırmaya yönelik bir tedbir olması açısından önemsediklerini kaydetti. 
Bakan Yazıcı, yeni TTK ile birlikte 'şirket ortaklarının şirketten borç para almasının yasaklanması ile ilgili maddeye' ilişkin olarak da, "Bu kanunda bir şirket ortağının şirketten ne alabileceği konusunda eski kanunla yeni kanun arasında bir fark yok." dedi. Yazıcı, yeni TTK'nın çok fazla cezai yaptırıma sahip olması nedeniyle eleştirilmesine de "Sonuç olarak, güvenilir, dürüst tacirler ile ilkeli bir ticari hayat sürdüren kuruluşlar bu yeni yasadan hiçbir şekilde mağdur olmayacak, tam aksine ticari hayat çok daha güvenilir hale gelecektir." ifadelerini kullandı. Bakan Yazıcı, yeni TTK'nın en önemli yeniliğinin ticaret sicili kayıtlarının elektronik ortamda tutulabilmesi olduğunu söyledi.
YENİ TTK NELERİ DEĞİŞTİRİYOR?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tüm ticaret şirketleri ile ilgili düzenleme yapabilecek.
Tacirlerin defter tutma zorunluluğu yeni kurallara bağlandı.
Şirket birleşmelerinde aynı türden olma şartı kaldırıldı, birleşme sözleşmesinin kapsamı daha somut hale getirildi.
Şirketlere tür değiştirme imkânı sağlandı.
Daha önceki mevzuatta bulunmayan tek kişilik anonim ve limited şirket ile şirketler topluluğu hukuku ilk defa bu kanunla düzenlendi.
Artık tek kişilik yönetim kurulu olabilecek. Bu tek kişinin pay sahibi olma zorunluluğu da bulunmuyor.
Sermaye Piyasası Kanunu'na tabi olmayan anonim şirketlerin kayıtlı sermaye sistemine geçebilmesine imkân tanındı.
Vergi mevzuatına göre hazırlanan finansal tablolar, yerini uluslararası raporlama standartlarına göre hazırlanmış tablolara bıraktı.
Şirketler, artık mali tablolarını Türkiye muhasebe standartlarına uygun şekilde tutacak.
HABER7