Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okurken, Japonya'da kişi başına 25, Fransa'da 7 kitap düşüyor.
Türkiye Hızlı Okuma Şampiyonu Mehmet Çamlıbel, Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okurken, Japonya'da kişi başına 25, Fransa'da 7 kitap düştüğünü belirtti.
Türkiye'de kitap okumanın teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden 2009 Yılı Türkiye Hızlı Okuma Şampiyonu Mehmet Çamlıbel, Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Samsun Şubesi'nde 'Hızlı Okuma Semineri' verdi.
Mehmet Çamlıbel, yavaş okuma ve göz hareketlerindeki kontrolsüzlüğün dikkat dağınıklığına sebep olduğunu söyledi. Okurken kelimelerin karmaşıklaşması, göz bulanıklığı, anlama sıkıntısı çekme, okuduğunu hatırlayamama, okurken başka şeylere dalma, okumada durma, düşünme ve geriye dönüş problemi yaşayanların hızlı okuma öğrenerek bu sorunlarını giderebileceğini anlatan Çamlıbel, okuma hızının artmasının anlamayı negatif etkilemediği, aksine konsantrasyonu artırarak anlama oranını da yükselttiğini kaydetti.
Türkiye'de kitap okuma alışkanlığını artırmaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Çamlıbel, bir yılda ders kitapları hariç Amerika'da 72 bin, Almanya'da 65 bin, İngiltere'de 48 bin, Fransa'da 39 bin, Brezilya'da 13 bin, Türkiye'de ise 13 bin farklı kitap basımı yapıldığını söyledi. Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okurken, Japonya'da kişi başına 25, Fransa'da 7 kitap düştüğünü belirten Çamlıbel, ülkemizde kitap okumanın teşvik edilmesi gerektiğinin önemine işaret etti.
Çamlıbel, hızlı okumayı sağlamak için şu tekniklere dikkat çekti: "Her bir kelime bloğu içinde okunan kelime sayısını artırmaya çalışır (görme açısının genişletilmesi). Her bir okuma bloğunun okunma süresini azaltmaya çalışır (görsel algılama ve beynin algılama hızının artırılması). Okunan blokların kayıpsız olarak beyne yerleştirilmesini hedefler (beynin hafızaya yerleştirme ve hatırlama becerilerinin geliştirilmesi). Yukarıda belirtilen maddelerin sonucu olarak geri dönüşlerin ve tekrarlı okumaların minimuma indirilmesi (konsantrasyonun artırılarak anlama oranının yükseltilmesi)."
Seminere katılanlara uygulamalar yaptıran Çamlıbel, şampiyonaya hazırlık amaçlı hızlı okuma eğitimine başladığında okuma hızının dakikada 161 kelime iken anlama oranının da yaklaşık yüzde 40 olduğunu, aldığı hızlı okuma eğitimi sonunda dakikada 635 kelime okuma hızına ve yüzde 87'lik anlama oranına ulaştığını söyledi. 2009 yılındaki Türkiye Şampiyonası'nda dakikada 678 kelime okuma hızı ve yüzde 60 anlama oranı ile birinci olduğunu ifade etti.
Teknik elemanların yoğun ilgi gösterdiği seminer sonunda TÜTEV Şube Başkanı Dursun Aksoy, teknik elemanlara yönelik 3 haftalık bir Hızlı Okuma Eğitiminin TÜTEV 'de gerçekleştirileceğini, başvuru yapacakların bu eğitime dahil edileceğini söyledi.
Dünya Bülteni