Türkiye'de obezite kontrolden çıkmak üzere. 8 yıl sonra Türkiye'deki kadınların yarısı obezite sınırına ulaşacak. Bir gazetenin haberine göre uzmanlar, Türk toplumunun beslenme alışkanlığında önemli yer tutan simit, lahmacun, dürüm gibi gıdaların büyük suçu olduğunu savunuyor
Türkiye'de obezite hızla artıyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de obezite yaygınlığı 18 yaş ve üzeri toplumda yüzde 10,7 ile yüzde 32,1 arasında değişiyor. Artışın devam etmesi halinde 2020 yılında obezite sıklığı erkeklerde yüzde 32.3, kadınlarda ise yüzde 48,2 oranında olacağı ön görülüyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çağın en büyük sorunu haline gelen obezite beslenme alışkanlıklarımızı tartışmaya açtı.
Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, toplumda sadece fast food ürünlerinin obeziteye yol açtığına yönelik yanlış bir kanı oluştuğunu söyledi. Türkiye Obezite Araştırma Derneği tarafından 12 ilde, 15 yaş üstü, bin 563 kişi üzerinde yapılan "Türkiye'de Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Hareketlilik Düzeyi Saptama Araştırması"nın sonuçlarını paylaşan Bağrıaçık, "Özellikle çocuk ve gençlerin hep hamburger tükettiği için kilo aldığını düşünüyorduk, ancak araştırmamazı bu tezi çürüttü" dedi.
Prof. Dr. Bağrıaçık, Türk toplumunda fast food'dan ziyade simit, tost, lahmacun, döner ve böreğin daha çok tüketildiğini belirtti. Toplumun yüzde 34'ü tost, yüzde 26'sı simit, yüzde 26'sının da sandviçi tercih ettiğini ifade eden Bağrıaçık hamburger gibi fast food tüketim oranının yüzde 5 olduğunu anlattı. Bağrıaçık şunları kaydetti: "Dolayısıyla sadece hamburger üzerine değil, sık tükettiğimiz bu gıdalar üzerinde yoğunlaşmamızda fayda var. Ayrıca ara öğünler tüketip, içerisinde yağ, karbon hidrat olmayan gıdaları tercih etmeliyiz. Yanında da bir beyaz peynir veya salata yemek doğru olacak. Bunun yanı sıra cips ve çerez yerine yoğurt yemeyi tercih etmeliyiz."
Obezlerde kanser riski yüksek
Obezitenin kanserle yakın ilişki içinde olduğu ortaya çıktı. Ege Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Saygılı, obez bireylerin meme, rahim, kolon ve prostat gibi kanserlere yakalanma oranlarının, zayıf insanlara göre çok daha fazla olduğunu söyledi. Prof. Dr. Füsun Saygılı, zayıflamanın riskleri azalttığına dikkati çekerek “Gerçekten de kilo vermekle, meme kanserine yakalanma oranında yüzde 20-40 arasında azalma olduğu kanıtlandı. Bir başka durum da egzersiz. Haftada 3-4 saat egzersiz yapan kişilerde meme ve kolon kanserinin azaldığını oransal olarak görüyoruz" dedi.
BUGÜN