İzmir'de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı'nın gerçekleştirdiği 10'uncu Sağlık Halk Kongresi'nde, obezite kanser ilişkisine dikkat çekildi, "obezitenin kanseri tetiklediğine" vurgu yapıldı.
Obezite ve kanser ilişkisini göğüs kanseri açısından ele alan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rasih Yılmaz, hormon sistemi hastalıklarından olan göğüs kanserinde obezitenin önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Prof. Dr. Yılmaz, "Karın bölgesinde biriken yağlar meme kanserini 2 ila 4 kat artırmaktadır. Vücutta meme kanseri riskini tetikleyen en önemli sebep leptindir. Leptin yağ dokusunda sentez edilir. Bunun tersine adiponektin, hücre çoğalmasını engeller ve meme kanseri riskini azaltır. Bir obezde meme kanseri tespit edilirse, kanser ileri seviyedir ve vücudun belli yerlerine sıçrama olasılığı yüksek ve de hızlıdır" dedi.
Obezite ve kolon kanseri (kalın bağırsak kanseri) konusunda açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Ömer Özütemiz, dünya genelinde erkek ölümlerinin yüzde 14'ünü, kadın ölümlerinin ise yüzde 20'sini kanserin oluşturduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Ömer Özütemiz, "Kalın bağırsak kanserinin belirtileri; şiddetli karın ağrısı, defekasyon değişikliği, iştahsızlık, kanama ve 50 yaş üzeri bireylerde anemidir. Kolon kanserinde 55 yaş kırılma noktasını oluşturmaktadır. Obeziteyi azaltırsak, kanseri de azaltmış oluruz. Bir diğer önemli konu ise fiziksel aktivitedir. Haftada 5 gün, günde 30 dakika spor yapmak kanseri önleyicidir" diye konuştu.
Son olarak söz alan Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Mete İtil, rahim kanserinin obeziteyle bağlantısına değindi.
Rahim kanserinin yüzde 75-80 oranında menopoz sonrası, yüzde 20-25 oranında ise menopoz öncesi görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. İsmail Mete İtil, "Obezite 1980'den sonra dünyada 2 kat artmıştır. 2010 sonrası 5 yaşından küçük 43 milyon çocuk obez konumuna gelmiştir. Kadınlarda karşılanmayan östrojen rahim kanserini 10 kat arttırır. Yine karşılanmayan östrojen obeziteyi 3-4 kat etkilemektedir. Düzenli adet görmemek riskli bir durumdur ve hekime görülmesi gerekir" dedi.
MİLLİYET