EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, "Pahalı, yüksek riskli, dışa bağımlı, kirli bir yöntem olan nükleer enerjiden elektrik üretimi çözüm değildir" denildi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, Türkiye'de nükleer santral kurulması için yapılan çalışmaları eleştirdi. EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, "Pahalı, yüksek riskli, dışa bağımlı, kirli bir yöntem olan nükleer enerjiden elektrik üretimi çözüm değildir" denildi.
Açıklamada, 1 yıl önce Japonya'daki Fukuşima Daiichi nükleer santrali kazasının, ABD Harrisburg'taki Three Mile Island ve Çernobil nükleer santrallerinde meydana gelen nükleer patlamalardan sonra yaşanan en büyük nükleer felaket olduğu ifade edildi.
Açıklamada, Fukuşima nükleer santralindeki kazaların ardından Almanya, İsviçre'nin nükleer santrallerini kapatma kararı aldığı, Çek Cumhuriyeti'nin de nükleer planlarından vazgeçtiği ve dünyada nükleer santrallere karşı tepkilerin arttığı ifade edildi.
Akkuyu'da ve Türkiye'nin her yerinde nükleer santrallere karşı seslerin yükseldiği ileri sürülen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Pahalı, yüksek riskli, dışa bağımlı, kirli bir yöntem olan nükleer enerjiden elektrik üretimi çözüm değildir. Çözüm öncelikle enerjinin etkin verimli kullanımı, daha sonra dışa bağımlı olmayan, çevreci ve ekonomik kaynaklarımızdan yararlanmaktır. Nükleer santraller için harcanması planlanan bütçe ile hem enerji sistemimiz revize edilebilir hem de yenilenebilir kaynaklar konusunda araştırma geliştirme çalışmaları yapılabilir."
Milli Gazete