Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Avrupa Birliği'nin petrol ve gaz ithalatı faturalarının tarihinin en yüksek düzeylerine çıktığını belirterek, petrol fiyatlarındaki yüksekliğin kırılgan Avrupa ekonomisini tehdit ettiğini söyledi.
IEA'nın yaptığı son araştırma sonuçlarına göre, Avrupa'nın 2012'de enerji ithalat faturasının ilk defa 500 milyar doları geçeceğini öngördüklerini kaydeden Birol, "Bu rakamın ilk defa bu kadar yükselmesi Avrupa ekonomisi için Yunanistan'dan daha büyük bir risk teşkil ediyor. Eğer bu fiyatlar 120 dolar ve üzeri seviyesinde kalırsa gerçekten çok önemli bir sorun olacak" dedi. Dünya ekonomisinin içinde bulunduğu kırılganlığı 'ince bir buz tabakasına' benzeten Birol, "Küresel ekonominin her an ikinci bir resesyona düşme riski var. Bu resesyon riskinin başında da yüksek enerji fiyatları geliyor. ABD, Avrupa ve en önemlisi Asya'da yüksek enerji fiyatları çok ciddi problemler yaratıyor. 2008'de dünyayı çok daha derin bir finansal krize düşmeden kurtaran ülke Çin oldu. Ama şu anda yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle ilk defa Çin'de yüzde 8'in altında bir büyüme bekleniyor. Ve Çin'deki büyümenin yavaşlamasındaki en büyük etken yüksek petrol fiyatları" dedi.
Irak'ta petrol üretiminin günlük 3 milyon varile çıktığını ve 5 yılda bunun ikiye katlanabileceğini belirten Birol, "Irak'ın çok büyük doğalgaz rezervleri de var. Türkiye, petrol ve doğalgazın dünyaya pazarlanmasında çok ciddi bir rol oynayabilir. Aynı zamanda bunların üretilmesinde rol alabilir" dedi.
Sabah