Fast food ve kakaolu ürünler çocuklarda astımı artırıyor. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu, yapılan çalışmaların, haftada bir veya daha fazla hamburger tüketen çocuklarda astım riskini belirgin biçimde artırdığını gösterdiğini kaydetti.
Prof. Dr. Nuhoğlu, yaptığı açıklamada, günümüzde hamburger, patates kızartması, ketçap, mayonez ve asitli içeceklerin günlük beslenmenin bir parçasını oluşturduğuna dikkati çekti.
"Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, haftada bir veya daha fazla hamburger tüketmek çocuklarda astım riskini belirgin biçimde artırıyor. Haftada 3 veya daha fazla hamburger tüketen çocukların astım riski hiç tüketmeyenlere oranla yüzde 40 artıyor.'' ifadesini kullanan Nuhoğlu, tekrarlayan öksürükler ve hırıltılı hastalıkların gelişmesinden kaynaklanan iştahsızlık sonucu ailelerin, sırf bir şey yesin düşüncesiyle çocuklara fast food tarzı yiyecekleri ödül olarak verdiğini gözlemlediğini kaydetti.
Nuhoğlu, çikolata, kakaolu puding, ekmek üzerine sürülen kakaolu fındık ezmeleri, kakaolu süt ürünlerinin yuva ve anaokullarının beslenme listelerine girdiğini vurguladı.
Çocukların süt ve sütlü gıdaları tüketmelerini sağlamak amacıyla kullanılan kakaonun, mide asit salgısını artırdığını ve kafeinin mide başını gevşetici etki meydana getirdiğini, bu durumun da asitli mide içeriğini yutma borusundan yukarı çıkardığını belirten Nuhoğlu, birçok dokuya zarar vererek ilerleyen mide asidinin önce yutma borusunun alt ucunu yaktığını ve daha sonra yukarı çıkıp soluk borusuna ulaştığını anlattı.
Nuhoğlu, önce ses telleri, ardından bronş mukozası ve hatta burun ve sinüslere kadar kaçtığı bilinen bu asitli içeriğin, dokularda yaptığı hasarla tekrarlayan ve uzun sürede iyileşmeyen öksürükler ve hırıltılı hastalıklara neden olduğunu belirtti.
Nuhoğlu, yaşanan bu durumun adının "reflü" olduğunu ve sağlıksız beslenme sebebiyle günümüzde artık çocuklarda da görüldüğünü ifade etti.
Zamanonline