Pakistan'ın uzun yıllardan beri karşı karşıya kaldığı ve bir türlü çözüm bulamadığı enerji krizi artarak devam ediyor. Ülkedeki iki büyük hidroelektrik santralinde su seviyesinin düşmesi nedeniyle üretimin durduğu ve enerji açığının yüzde 40'lara ulaştığı bildirildi.
Pakistan Su ve Enerji Bakanı Seyid Nevid Kamar, durumun yakından takip edildiğini tüm kaynakların kullanılarak açığı azaltmaya çalışacaklarını ve enerji verimliliğini artırmak için bazı planları devreye sokacaklarını söyledi.
Elektrik açığının pazar günü 8 bin 100 megavata ulaştığını açıklayan yetkililer, havaların ısınmasıyla oluşacak enerji açığının 13 bin megavatı aşmasını beklediklerini belirtti.
Bu arada büyük kentlerde 8 ile 10 saat, kırsal kesimlerde 16 ile 20 saati bulan kesintileri protesto etmek için halk, sokaklara inmeye başladı. Ülkenin büyük kentlerinin tamamında protesto eylemleri düzenleyen eylemciler, ana yolları trafiğe kapattı, lastik yaktı ve polisle çatıştı. Polisin zaman zaman havaya ateş açtığı ve göz yaşartıcı bomba kullanıldığı eylemlerin bugün de devam etmesi bekleniyor. Hükümet, sanayi ve tarımsal üretime büyük darbe vuran kesintileri orta vadede sonlandırmak için İran, Çin, Türkmenistan ve Tacikistan ile çeşitli anlaşmalar imzalamıştı. Uzmanlar, 2006'da baş gösteren enerji krizine hükümetin kısa vadede çözüm bulmasının mümkün olmayacağını ifade ediliyor.
Zaman Online