Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye ile ilgili değerlendirme notunda, ülke notunun artmasıyla ilgili sinyal verdi.
Türkiye’nin yüksek dış borç seviyesi ve finansman ihtiyacı nedeniyle dış şoklar karşısında kırılgan olduğu belirtilen değerlendirmede, “Ancak ekonominin kaynaklarını hızla ihracat odaklı büyümeye yönlendirebilecek bir esneklik göstermesi halinde kredi notunu yükseltilebilir” denildi. Ülkeleri kredilendiren kuruluşlar arasında notu en kıt olarak değerlendirilen S&P son dönemde Türkiye ile ilgili ilk kez bu kadar olumlu ifadeler kullandı.
İhracatla gelen artış
S&P değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin geçen yılki cari açık ve dış borç servisini karşılamak için gereken dış finansman ihtiyacı, döviz cinsi gelir yaratma kapasitesi ve döviz rezerv toplamının yüzde 144’üne ulaşmış durumda. Bu oran kredi notu verilen ülkeler arasında en yüksek olanlardan biri. Dış tasarruflara aşırı bağımlılık Türkiye’yi hem dış hem de önümüzdeki dönemde artabilecek geri dönmeyen krediler gibi iç şoklara kırılgan hale getiriyor. Buna karşılık Türkiye’nin dış dengesizliklerini mali durumu zayıflatmadan ve finans sektörünün istikrarını bozmadan artıracak ihracatı, kredi notu artırımına gerekçe olabilir.”
Türkiye’nin makro ekonomik dengesizliklerinin bu yıl içinde düzeltilmemesi ve ülkeyi dış şoklara kırılgan halde bırakmaya devam etmesi halinde kredi notunun mevcut seviyede kalacağı ifade edildi. Değerlendirmede yer alan bu ifade, 19 Şubat 2010’dan bu yana not görünümü pozitif olan Türkiye’nin kredi notunun, kriterler karşılanamaz ise, bu yıl aynı kalacağına işaret ediyor.
Hürriyet