Elektronik kelepçe takıp yaşam alanını ihlal eden kişilere ‘motorize gardiyanlar’ müdahale edecek. Yunus ekiplerine benzer özel kıyafetler giyecek olan bu kişilere silah taşıma yetkisi verilmeyecek
Denetimli serbestlik kapsamına alınan şüpheli, sanık ve hükümlülerin, elektronik cihazla takip edilecek olmalarına yönelik düzenlemenin ayrıntıları ortaya çıktı.
TBMM Adalet Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilen yasa tasarısıyla “denetimli serbestlik kapsamında, koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan yaklaşık 15 bin hükümlü” cezalarının bir kısmını dışarıda geçirebilecek. Bu hükümlüler ile şüpheli ve sanıklardan mahkeme tarafından elektronik kelepçe takılmasına karar verilenler için özel olarak “motorize gardiyan” ekibi kurulacak.
Bir defaya mahsus
Tasarıyla, bir defaya mahsus olmak üzere kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve açığa ayrılma hakkı olmasına rağmen kapasite yetersizliği, sağlık durumu ya da talep etmeme gibi nedenlere bağlı olarak açığa ayrılamamış olan hükümlüler ile açık ceza kurumunda bulunan ve şartlı salıverilmesine 1 yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlüler düzenlemeden bir defaya mahsus yararlanabilecek.
Elektronik kelepçe takılan söz konusu kişiler için, suçları gözönünde bulundurularak bir “yaşam alanı” belirlenecek. Örneğin, eşine şiddet uygulayan kişi için mahkeme “eşe belli bir mesafeden yaklaşmama” yaptırımı getirecek. Belirlenen alan ihlal edildiği anda cihazdan, takip merkezine sinyal gidecek. Bu durumda, devreye “motorize ekipler” girecek.
Yunus’lara benzeyecekler
Motorize ekipler, infaz koruma memurları (gardiyan) arasından özel olarak seçilecek. Yaşam alanını ihlal eden elektronik kelepçe takan kişilere müdahale için özel eğitim alacak olan infaz koruma memurları, motosikleti en iyi şekilde kullanabilmeleri için kursa tabi tutulacak. Motorize gardiyanlar, Yunus ekiplerine benzer özel kıyafetler de giyecek.
Sabah