Uzmanlar sınavda sorulacak tüm soruların eşit puanda olduğunu belirterek, adaylara zor soruda ısrar etmemeleri uyarısında bulundu
1 milyon 800 bini aşkın öğrencinin katılacağı YGS'de bütün soruların eşit puana sahip olduğunu belirten uzmanlar, öğrencilerin zor soruları yapmak için kendilerini zorlamalarını uyarısında bulundu.
Uzmanlar, öğrencilere şu uyarılarda bulundu: Zor soruları sona bırakın. Sınavda soru kökünü çok dikkatli okuyun. Yanıltıcı şıklara dikkat edin. Kodlamaları 5'erli veya 10'arlı gruplar halinde yapın. Zaman kaybını ve kaydırmayı önlersiniz. Sınav salonundaki saatle zaman zaman durumunuzu kontrol edin. Bölümler arası geçişlerde hızınızı iyi ayarlayın. Etrafınızla ilgilenip zaman kaybetmeyin. Bir soruyu ilk hamlede çözemediyseniz, o soruyu bırakıp diğer sorulara geçin. Soruya erkeklik taslamayın. Her soru eşit puanlıdır.
YGS öncesinde sınava girecek öğrencilere tavsiyelerde bulunan bir dershanenin Rehberlik Koordinatörü Gökşen Saçaklı, YGS'nin bir hazırlık sınavı olduğunu unutmamak gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu: "Sınavlar öncesinde, yüzde 30-40 katkısıyla böyle bir deneyim yaşamak, bizi daha iyi motive edecektir. Başarısızlık riski bizim kaygımızı artıran temel sebeptir. Kaygımız ise performansımızı olumsuz yönde etkiler. Hepsi birbirine bağlı bu süreçlerin en başında sınavın tanımı yer almaktadır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda yaşayacağımız deneyimin sonucu ne olursa olsun, bu ne ilk, ne de son sınavdır. Hayatımız boyunca B ve C planları yaparak, motivasyonumuzu kaybetmeden yolunuza devam edin. Sınavın bir diğer boyutu da teknik boyutudur. Akademik anlamda kendi donanımımızı yeterli düzeyde tamamlasak bile, sınav anındaki stratejimiz, sınav sonucunun belirleyicisi olacaktır. Öğrencilerin hangi testten sınava başlayacağını belirlemesi ve zaman yönetiminin kontrolünü eline alması da önemlidir." Saçaklı, sınav öncesinde ve sınav sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sıraladı:
Sınavdan bir hafta öncesinden başlayarak ama özellikle sınavdan 2- 3 gün öncesinden, beslenmenize ve uykunuza özen gösterin. Bu günden itibaren bünyenizin alışık olmadığı yiyecekleri yemeyin.
Son günlerde yoğun tempoda ders çalışmak yerine, tekrarlara ağırlık verip önceki yılların sınav soruları deneme sınavı biçiminde zaman tutarak çözmeye gayret edin.
Bedeni aşırı derecede yoracak spor ve benzeri faaliyetlerden uzak durun.
Televizyon izleme, internette zaman geçirme, müzik dinleme, arkadaşlarla vakit geçirme gibi etkinliklere ayrılan süre azaltıp, bu vakitleri dinlenmeye ve soru çözmeye ayırın. Unutmayın bir soru sizleri sıralamada çok üst noktalara taşıyabilmektedir.
Sınava birkaç gün kala, özellikle deneme sınavlarında eksik olduğunuzu düşündüğünüz konuları belirleyip, o konular üzerinde çalışma yapmanız oldukça yararlı olur.
Sabah