logo

Kıbrıs üzerinden boruyla Filistin'e su

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Türkiye'den KKTC'ye denizaltından borularla getirilecek suyun öncelikle Güzelyurt bölgesine verileceğini ve bu önceliğin siyasi mesajları olduğuna işaret ederek, suyun Güzelyurt'a aktarılmasıyla, Güzelyurt'un Rumlara verileceği yönündeki söylentilerin de ortadan kalkmış olacağını vurguladı.
Türkiye'den gelecek suyu, Rum tarafı ile paylaşabileceklerini kaydeden Amcaoğlu, Türkiye'den KKTC'ye döşenecek borunun yanına ek boru hattı çekilerek, Kıbrıs üzerinden Filistin'e de su götürülebileceğine işaret etti.
Projenin Türkiye ayağında, Alaköprü Barajı'nın temelinin, 7 Mart 2011'de üst düzey bir katılımın olduğu törenle atıldığını, çalışmaların Türkiye ayağının devam ettiğini anımsatan Amcaoğlu, Cuma günü de Geçitköy Barajı'nın temelinin atılacağını kaydetti.
Proje kapsamında, Türkiye'den KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp içme, kullanma ve tarımsal amaçlı su getirileceğini, bunun KKTC için çok büyük rakam olduğunu kaydeden Amcaoğlu, KKTC'nin yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacının 30-35 milyon metreküp olduğunu, arta kalan 40 milyon metreküp suyun da tarımsal amaçlı kullanılacağını söyledi.
Türkiye'den gelecek suyun, Rumlara da verilmesiyle ilgili bir soru üzerine, Ali Çetin Amcaoğlu, suyla ilgili yapılan çerçeve anlaşmasına, ''talep gelmesi halinde suyun üçüncü bir ülkeye verilebileceğine'' dair bir madde konulduğuna işaret ederek, ''Türkiye ile istişare ederek, böyle bir olanağı güney komşularımıza yaratabiliriz. Hatta belki başka ülkelere'' dedi.
Kısa süre önce, İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) sudan sorumlu bakanlar toplantısına katıldığını ve Filistinli bakanın heyecanının gözünün önünden gitmediğini anlatan Amcaoğlu, ''Çünkü, Veysel Bey bu projeyi açıkladığında, (Filistinli bakan) 'Bizim halimiz ne olacak' diye sitemde bulunmuştu. 'İnşallah sıra size de gelir' denmişti. Herhalde Türkiye'nin oraya da bir sözü var'' diye konuştu
Milli gazete