Türkiye’de her yıl 210 bin internet kullanıcısı içeriğine ilişkin şikâyette bulunuyor. Bu rakam Avrupa’nın 21 katı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Türk insanının internet içeriği konusunda çok hassas olduğunu belirterek, ”Avrupa’da, içerikle ilgili yapılan şikayetler, her ülke için yaklaşık yıllık 10 bini geçmiyor. Türkiye’de ise yıllık 210 bin. Çok büyük bir rakam” dedi.
Dr. Acarer, 22 Kasım’da Türkiye’de uygulamaya başlanan ”Güvenli İnternet” hizmetinden faydalanan abone sayısının 600 bini geçtiğini söyledi.
‘Güvenli internet bir hak’
Güvenli İnternet’in, seçime bağlı olduğunu dile getiren Acarer, ”Bu hizmet, isteyenin kullanacağı bir seçenektir, bir tüketici hakkıdır. Türkiye’de güvenli internete karşı yapılan yayınlar, AB’de ve Avrupa Komisyonu’nda da yankı bulunca çok defa gittik. Bunları anlatmaya çalıştık.
Dedik ki, tamamen tüketici hakkıdır, seçime bağlıdır, zorunlu değildir” şeklinde konuştu. Son AB’nin son İlerleme Raporu’nda, Güvenli İnternet’le ilgili olumsuz hiçbir şeyin yer almadığına dikkati çeken Acarer, Türkiye’de konunun bilerek ya da bilmeyerek çarpıtıldığını söyledi.
”Güvenli İnternet’e geçişte 4 ay oldu, eğer sitelere yasak gelseydi şimdiye kadar olurdu. Söylenenler olurdu, siteler kapatılırdı, 4 ay beklenmezdi” diyen Acarer, bu süre içinde bunu anlatmaya çalıştıklarını kaydetti.
‘Türkiye ilk üçte yer alıyor’
Türkiye’nin, Avrupa’da interneti en çok kullanan ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Acarer, ”Türkiye ilk üç sırada hatta bazen birinci oluyor. Sosyal paylaşımda ise dünyada, 4 ya da 5. sırada. Yani o kadar yoğun kullanıyoruz biz. Bunu eleştirmek ya da methetmek için söylemiyorum. Bir realiteden bahsediyorum.
Türk halkı içerik konusunda hassas. Avrupa’da içerik ile yapılan şikayetler her ülke için yaklaşık yıllık 10 bini geçmiyor. Diğer ülkelerde ise 5 bin, 10 bin gibi. Türkiye’de ise yıllık 210 bin. Çok büyük bir rakam. Demek ki Türk halkının önemli bir kısmı içerik konusunda çok hassas. O zaman ne yapıyor, içerik konusundaki rahatsızlığını dile getiriyor, ’bunu engelleyin’ diyor. En azından böyle bir kesimin talebini ihtiyacını karşılayacak bir durumdur bu. O yüzden tüketici hakkıdır diye düşünüyorum” dedi.
Milliyet