Zorunlu eğitimi kesintili olarak 12 yıla çıkaran teklif, 295 oyla TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kamuoyunda "4+4+4" diye anılan düzenleme yasalaşmış oldu.
Başörtüsüyle ilgili her türlü desteği vereceklerini açıklayan MHP’nin ''Hiç kimse başının örtülü olması nedeniyle yükseköğretim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz'' hükmünü içeren önergesi, AK Parti’nin önergeye destek vermemesi üzerine reddedildi.
Kanun, Genel Kurul'da 91 red, 1 çekimser oya karşın, AK Parti ve MHP milletvekillerinin 295 oyuyla kabul edildi. Buna göre, ilköğretim kurumları; 4 yıllık zorunlu ilkokullar, 4 yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşacak.
Zorunlu ilköğretim çağı, 6- 14 yerine, 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
“Kur'an-ı Kerim” ve ''Hz. Peygamberimizin Hayatı'', ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulacak.
Zorunlu ortaöğretim, 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanacak.
Sekiz yıllık okullarda, kesintisiz eğitim yapılan ilköğretim kurumları, artık ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar şeklinde kurulacak.
Ancak ortaokullar, imkân ve şartlara göre ilkokul veya liselerle birlikte de kurulabilecek.
Katsayı düzenlemeleri
Yeni Kanun, üniversiteye girişteki katsayı uygulamasına ilişkin düzenlemeler de içeriyor.
Buna göre, yükseköğretim kurumlarına giriş ve yerleştirme işlemleri, imkân, fırsat eşitliğini sağlayacak önlemleri almak kaydıyla, YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak.
Ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si, yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenecek. Ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar için mevcut kontenjanların yanı sıra YÖK kararı ile ayrı kontenjanlar belirlenebilecek. Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik ön lisans yükseköğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilecek.
Teklif Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı için Çankaya Köşkü'ne gönderilecek.
MHP önerdi, AK Parti reddetti
Öte yandan, başörtüsüyle ilgili her türlü desteği vereceklerini açıklayan MHP, komisyondaki görüşmeler sırasında teklife yeni bir madde eklenmesine dair önerge verdi. MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır'ın da imzasının bulunduğu, ''Hiç kimse başının örtülü olması nedeniyle yükseköğretim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz'' hükmünü içeren önerge, AK Parti’nin önergeye destek vermemesi üzerine reddedildi.
AKRA FM