Avrupa Birliği’nin hızlı alarm sistemiyle geçen yıl 100 gıda ürün çeşidini Türkiye’ye geri gönderdiği ortaya çıktı. Uzmanlar, 2000-2011 arasında AB’de denetime takılan ürün sayımızın 40’lardan 100’lere yükseldiğini söylüyor.
Tartışmaya neden olan “pestisit kalıntısı” verilerini doğrulayan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden emekli bitki koruma uzmanı, Gıda Güvenliği Derneği danışmanı Prof. Dr. Nafiz Delen, AB’nin hızlı alarm sisteminin, geçen yıl Türkiye’den giden 100 gıda ürününe onay vermediğini söyledi.
2000 yılından 2011 yılına kadar pestisitli ürünlerin arttığını belirten Delen, “2011 yılında 100 parti gıda ürünü uygun bulunmadı. Bunu hızlı alarm sistemiyle her hafta açıklıyorlar. Geçen yıllarda 40 kadar ürün uygun bulunmuyordu. Bu çok büyük bir rakam. Eski yıllara göre pestisit kalıntılı sebze ve meyvelerde sıçrama var. Bunun yanında mikotoksin ve afrotoksinli ürünlerde de artış görülüyor” dedi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya da, Türkiye’nin endüstriyel tarımdan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Greenpeace Almanya’nın açıkladığı yayınların doğru olduğunu düşündüğünü belirten Özkaya, tarımda ilaçların yoğun olarak kullanıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Avrupa Birliği’nin geri çevirdiği birçok tarım ürünü var. Bu ürünler içinde Çin ve Türkiye başı çekiyor. Ülke olarak bir an önce endüstriyel ve ilaca dayalı tarıma dur demeliyiz. Ekolojik tarım sistemine dönmeliyiz. Çiftçilerimize bu konuda bilgiler verilmesi gerekiyor.”
Cumhuriyet