logo

Küreselleşme perakendeye yaramıyor

Perakendecilerin küresel piyasalara yatırım yapmalarının nedeni, kısa vadede satışlarını ve kar oranlarını artırmak ise, hayal kırıklığı yaşamaları büyük bir ihtimal. Yabancı pazarlarda başarı olmanın yolu uzun vadeli yatırım yapmaktan geçiyor. 

Küreselleşmeden payını almayan büyük şirket yok. Şirketler gelişen pazarlara yatırım yaparak daha hızlı büyümeyi ve daha fazla kar elde etmeyi hedefliyorlar, fakat her sektörün bu konuda aynı başarıyı gösterdiği söylenemez.

Harvard Business School Perakende  Bölümü Profesörü Rajiv Lal ve Insead Pazarlama Profesörü Marcel Corstjens tarafından gerçekleştirilen araştırma, perakende sektörünün küreselleşmeden yarar sağlamadığını ortaya koyuyor.
Perakendecilerin küresel piyasalara girmek istemelerinin çeşitli nedenleri var: Daha geniş çaplı, yüksek nüfuslu pazarlara ulaşmak; tek pazara bağımlı kalmayarak riskleri azaltmak; yeni yeteneklere ulaşmak; mevcut liderler için yeni fırsatlar yaratmak bu nedenlerin başında geliyor. En önemli neden ise tabi ki büyümek. Perakende düşük kar marjlı bir alan olduğu için, yatırımcılara çekici görünebilmek açısından şirketlerin hızlı bir şekilde yayılmaları gerekiyor.
Öte yandan perakende sektörünün coğrafi yayılımı oldukça şaşırtıcı. Bugün tüm kıtalarda faaliyet gösteren hiçbir perakendeci yok. Perakende sektörüne yerel oyuncuların hakim olduğu ifade edilen araştırmada, uluslararası oyuncuların en büyük perakende piyasalarında faaliyet bile göstermedikleri öne çıkıyor. Örneğin dünyanın en büyük perakende zinciri ABD'li Walmart ne kıta Avrupası'nda ne de Japonya'da faaliyet gösteriyor. Dünyanın en büyük ikinci perakende markası Fransız Carrefour, çaba harcamasına rağmen, ABD, Japonya ve Almanya pazarlarına girmeyi başaramadı. Üçüncü en büyük perakendeci olan İngiliz Tesco ise Avrupa'da hiçbir varlık göstermezken, Japonya ve ABD pazarına çok yavaş bir şekilde girmeye başladı.
Dünya