Çaycuma Köprüsü’nün yıkılması, diğer nehirler üzerindeki köprülerin güvenliğini de gündeme getirdi. Prof. Dr. Semih Tezcan, Çaycuma’daki yıkımın uyarı niteliğinde olduğunu belirterek özellikle son yıllarda aşırı yağışlar nedeniyle sel baskınları yaşanan Karadeniz’deki nehirler üzerinde bulunan köprülerin kontrolden geçirilmesini istedi.
Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tezcan, suyun Çaycuma Köprüsü’nün temelini oyarak dengesini bozduğunu ve art arda çökmeler meydana geldiğini ifade ederek “Burada bir mühendislik ve tasarım hatası var” dedi. Bu köprünün yapımında ve projenin onaylanmasında sorumluluğu bulunanların cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Tezcan, köprünün çökme nedenleri üzerinde durulmamasını eleştirdi. Tezcan, teknik bir heyet oluşturulup köprüde incelemelerde bulunulmasını istedi.
Maraton riskli
İstanbul’un köprülerindeki tehlikeye de işaret eden Prof. Semih Tezcan, kapasitelerini aşan kullanım nedeniyle her iki köprüde de risk bulunduğunu vurguladı. Bu riskin Boğaziçi Köprüsü’nde daha yüksek olduğuna dikkat çeken Tezcan, “Her maratonda köprü tehlikenin eşiğine geliyor” uyarısı yaptı. Tezcan, Boğaziçi Köprüsü’nün Ortaköy tarafındaki yaklaşım viyadüğünde korozyon yüzünden betonun lime lime olduğunu ve aşağıya taşlar düştünü de anımsatarak olayın üzerinden 3 ay geçmesine karşın hiçbir önlem alınmadığını söyledi.
Cumhuriyet