Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 1 Ocak’tan itibaren ödenmesi gereken zamlı maaşın ne zaman verileceğine ilişkin soruya "Memurlarla yapılacak toplu görüşmenin 29 Mayıs’ta sona erecek.
Maliye Bakanlığı’nın konusu ama 1 Haziran’da maaş ödenebilir. 15 Haziran’da da olabilir. 5 aylık farklar da verilecek. Biz de bir an önce ödenmesini isteriz” şeklinde konuştu.
Öte yandan Maliye Bakanlığı, yaklaşık 2.5 milyon memurun zam oranlarını belirleyecek olan toplu sözleşmeler için, çalışmalar yürütüyor.
Maliye Bakanlığı’nın yaptığı bu çalışmalar çerçevesinde, memur sendikaları tarafından kamuoyuna açıklanan zam talepleri de masaya yatırıldı.Yapılan hesaplamalarda, sendikaların zam taleplerinin bütçeye en az 20 milyar liralık fatura getirdiği belirlendi.
Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 2011 yılında memur maaşlarında yapılacak 1 puanlık artış bütçeye 840 milyon liralık yük getiriyordu. Eşit işe eşit ücret zamları ve enflasyon farkı ile birlikte taban yükselti. Bir gazetesinin haberine göre, böylece yapılan 1 puanlık artışın bütçeye maliyeti 1 milyar lirayı yaklaştı. Sendikaların yıllık yüzde 16 oranındaki zam talebi dikkate alındığında, yüzde 16 oranındaki zammın bütçeye 15-16 milyar liralık maliyet getirdiğine işaret ediliyor.
Çocuk yardımı ve seyyanen zam gibi diğer artışlarda dikkate alındığında sendikaların talebi 20 milyar lirayı buluyor.
Dünya Bülteni