''Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu'' kapsamında hazırlanan İŞKUR otobüsü, yola çıktı. Mayıs ve Haziran ayları içinde, Doğu Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerindeki 21 ile gidecek otobüsteki iş ve meslek danışmanları, İŞKUR'un hizmetlerinin tanıtılacak, kayıt altına alacağı işsizlerin işe yerleştirilmesi için çalışmalar yürütecek.
''Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu'' projesinin tanıtım toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, işsizliğin Türkiye'nin önemli problemlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer almasını hedefleyen Hükümet'in de bu sorunun farkında olduğuna işaret eden Etyemez, işsizliğe karşı mücadelede kısa vadeli politikalar uygulandığını, teşvik ve tedbirlerin alındığını anlattı.Türkiye'nin 1 puanlık büyümesiyle yaklaşık 150 bin kişilik istihdam yaratıldığını ifade eden Etyemez, Türkiye'nin son yıllardaki büyüme performansıyla AB ülkelerinin tamamını solladığını dile getirdi.İşsizliğin bireysel ve toplumsal etkilerinin azaltılması amacıyla aktif istihdam programlarının yanı sıra toplum yararına çalışma programlarının uygulandığına dikkati çeken Etyemez, böylece iş arayanlara kısmi bir rahatlama sağlandığını, bu kişilerin umudu kırık işsiz statüsünden çıkartıldığını belirtti.
Türkiye'deki işsizlik sorununu en önemli nedenlerinden birinin işgücü piyasasındaki arz-talep uyuşmazlığı olduğunu vurgulayan Etyemez, ekonomide emek yoğun sektörlerden teknoloji yoğun sektörlere kaymanın talep edilen işgücünün niteliğini değiştirdiğini söyledi. Bu değişime ayak uydurulamaması sonucunda işsizliğin arttığını ifade eden Etyemez, Türkiye'de vasıfsız işgücü fazlalığı varken firmaların kaliteli eleman bulma sıkıntısı çektiğini anlattı. İşsizlik oranının makul düzeylere indirmek için işgücü piyasasındaki arz-talep uyuşmazlıklarının acilen azaltılması gerektiğine işaret eden Etyemez, bunun için işgücünün eğitimine hız kazandırıldığını vurguladı.
Dünya Bülten