Küresel ısınma nedeniyle Türkiye'de hortumların sayısı, şiddeti ve oluş süresinde artış görüleceği uyarısı geldi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Afet Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, 1960 ile son 10 yılın verileri karşılaştırıldığında, meteorolojik afetlerin 3 kat fazla meydana geldiğini, 9 kat fazla ekonomik kayba neden olduğunu söyledi.
Meteorolojik veriler incelendiğinde, 1940-2000 yılları arasında, fırtınanın yüzde 27 ile en çok gerçekleşen doğal afet olduğunu, son 10 yılda bu oranın yüzde 33'e çıktığını belirten Kadıoğlu, bunun küresel iklim değişikliğinden dolayı yer seviyesindeki aşırı ısınmadan ve fırtınaların takip ettiği yollardaki değişikliklerden kaynaklandığını anlattı.
Kadıoğlu, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklık, sıcak hava dalgaları, ani seller, deniz suyu seviyesinde yükselme gibi meteorolojik afetlerin artmasının beklendiğine dikkati çekerek, ''Türkiye'de hortumların hem oluşum sayısı hem de şiddeti ABD'ye göre çok düşük. Ama Türkiye'nin hortum gerçeğinden tamamen soyutlanması kesinlikle mümkün değil. Hatta Türkiye'de gelecekte hortumların sayısı, şiddeti ve etkili olduğu sürede artış olacak'' dedi.
Ntvmsnbc