Türkiye’de, reçetesiz ve gereksiz ilaç kullanımının yaygın olduğu, özellikle antibiyotik, ağrı kesici, romatizma, mide, alerji, tansiyon, antidepresanların ve vitaminlerin kullanımının giderek arttığı belirtiliyor.
Uzmanlar, her ilacın yerinde, uygun doz ve sürelerde kullanılması gerektiğini, hiçbir ilacın gelişigüzel kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak “Çünkü her ilacın mutlaka bir veya birden çok yan etkisi vardır ve zaten yan etkisi olmayan bir madde de ilaç değildir. Yanlış ilaç kullanımı sakat kalmamıza, hatta ölüme neden olabilir” uyarısında bulundular.
Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, yalnızca geçen yıl Türkiye’de ilaca ödenen paranın 15 milyar doların çok üzerinde olduğuna dikkat çekerek “Bir ülkenin ilaca harcadığı paranın her sene katlanarak artması çok düşündürücü” dedi.
Küçükusta, kısa zamanda tedavi edilebilecek hastalıklarda tedavilerin gereksiz yere uzatıldığını, uydurma hastalıklar icat edildiğini, etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmamış yeni ve pahalı ilaçların yaygın şekilde kullanılmasının sağlandığını, açık, gizli reklamlarla ilaç tüketiminin arttırıldığını savundu. Prof. Dr. Küçükusta, ilaç israfında doktorların da önemli rolünün olduğunu iddia ederek şunları söyledi:
“Yerinde, uygun dozlarda ve sürelerde kullanıldığında hayat kurtarıcı olan ilaçlar bazen hayatımızı karartabiliyor; sürekli hasta, sakat kalmamıza hatta ölüme bile sebep olabiliyor.”
Cumhuriyet