Baharın gelmesiyle birlikte keneye bağlı ölümlerin yaşanması yurttaşlarda yeni bir panik havasına neden oldu.
Uzmanlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının özellikle bahar ve yaz aylarında arttığını belirterek “Bu aylar kenelerin yumurtlama dönemi.
Kene yönünden şüpheli ve tehlikeli olan bölgelerden uzak durulmalı, hayvanlarla gereksiz temaslardan kaçınılmalı, vücuda yapışan keneler kesinlikle ezilmeden, kenenin ağız kısmı koparılmadan sağlık kurumunda alınmalı, kenelerin yaşayabileceği alanlarda çıplak ayakla dolaşılmamalı, kısa giysiler giyilmemeli” uyarısında bulundular.
Ülkemizde ilk olarak 2002’de ortaya çıkan ve çok sayıda insanın yaşamını yetirmesine neden olan KKKA yurttaşların bu yıl da kâbusu olmaya devam ediyor. Son 6 günde, Kastamonu, Çorum ve Yozgat’ta 6 kişinin yaşamını yitirmesi endişelerin artmasına neden oluyor. Hastalık özellikle bahar aylarında ortaya çıkıyor, eylül ayına dek devam ediyor.
Doç. Dr. Kenan Keskin, ülkemizde başta Karadeniz ve Orta Anadolu olmak üzere Tokat, Sivas ve Çorum gibi illerle birlikte 22 ilimizin KKKA yönünden risk altında olduğunu söyledi. Hastalığa “Nairovirus” adında bir virüsün neden olduğunu belirten Keskin “Bu virüs keneler arasında enfeksiyon yaparak yayılır. Virüs, hastalık taşımayan kenelerin hastalıklı konakçıdan kan emmesi sırasında, onlara da bulaşmaktadır. Temas sonucu keneler arasında yaygınlaşır” dedi.
Kelkit Havzası’nda başlayan ve yurt genelinden örneklerin de değerlendirildiği TÜBİTAK destekli araştırma çalışmasında Türkiye’de 46 kene türünün yaşadığı belirlendi. Bunlardan 38’inin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını bulaştırdığı bildirildi.
Cumhuriyet