Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) organ kaçakçılığının ulaştığı dehşet verici noktayı gözler önüne serdi. Örgütün yaptığı araştırmalara göre her yıl yaklaşık 10 bin karaborsa böbrek satışı gerçekleşiyor.
Bu da saat başı 1 böbrekten fazla ediyor. Örgüt diyabet ve benzeri hastalıkların artışı nedeniyle böbrek satışına talebin arttığını açıkladı. Yasadışı şekilde nakledilen organların yüzde 75’ini böbreklerin oluşturduğunu belirten örgüt hastaların çoğunlukla Çin, Pakistan ve Hindistan’da ameliyat olduklarını ortaya koydu. Böbrek hastalıkları dışında kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyon görülme oranının da arttığı belirten WHO müşterilerin tek bir böbrek için 200 bin dolara (367 bin TL) kadar ödeyebildiğini açıkladı. Böbreklerini verenlere ödenen miktar ise en fazla 5 bin dolar (9 bin TL). İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi WHO’nun raporunu baz alarak Çin’deki bir çete ile bağlantıya geçti. Gazetenin konuştuğu organ kaçakçısı sloganlarının, “Bir böbrek bağışla yeni bir iPad al” olduğunu söyledi.
Kaçakçı böbrekler için insanlara 4 bin dolar (7 bin 300 TL) ödediklerini, operasyonun da 10 gün içerisinde gerçekleştiğini dile getirdi. Paranın geri kalanı ise kaçakçılar ve cerrahlar arasında paylaştırılıyor. Böbreğini satacağına dair imza atan ancak daha sonra fikir değiştirenlerin ameliyatları da kesinlikle iptal edilmiyor.
Milliyet