Euro Bölgesi’nin 4 büyük ekonomisi Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın liderleri, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik büyümeyi hızlandırmak içn kesenin ağzını açma kararı aldı.
Bugüne kadar kemer sıkma paketlerinde ısrar eden Almanya Başbakanı Angela Merkel de bu ısrarından vazgeçerek, büyümeyi tetikleyecek bir fon oluşturulması konusunda ikna oldu. Euro krizine çözüm önerilerini görüşmek üzere dün İtalya’nın başkenti Roma’da bir araya gelen ve 4 büyüklerin mini zirvesi olarak adlandırılan toplantının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Franocois Hollande, “Euro Bölgesi’nin ekonomik büyümesini desteklemek amacıyla, Euro Bölgesi’nin milli gelirinin yüzde 1’i kadar, aşağı yukarı 130 milyar Euro’luk bir fon oluşturulması kararı aldık” dedi.
2 yılı aşkın bir süredir devam eden Euro krizinin aşılması için Merkel, daha fazla kemer sıkılması gerektiği görüşünü savunurken, yönetime yeni gelen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın da etkisiyle, büyümeyi ateşleyecek önlemlere sıcak bakmaya başladı. Merkel’in kemer sıkma ısrarından vazgeçmesinde Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi görece küçük ekonomilerin yanında İtalya ve İspanya gibi birliğini büyük ekonomilerinin de krizin derinleşmesinin etkili olduğu belirtiliyor.
Bağımsız denetim kuruluşları, en kötü senaryoda İspanyol bankalarının 62 milyar Euro ek sermayeye ihtiyacı olduğunu bildirdi. İspanyol hükümetinin bankaların ihtiyaç duyduğu ek sermaye ihtiyacının belirlenmesi için anlaştığı iki bağımsız denetim kuruluşunca yapılan stres testi sonuçları açıklandı. Hazırlanan rapora göre, İspanyol bankalarının en kötü durumda 62 milyar Euro tutarında ek sermayeye ihtiyacı bulunuyor. ABD’li denetleme kuruluşu Oliver Wyman’ın raporunda, bankalar için gerekli sermaye miktarının 16-62 milyar Euro aralığında olduğu belirtilirken, Alman kuruluş Roland Berger 25.6-51.8 milyar Euro aralığında ek sermaye gerektiğine dikkati çekti. İspanya için 100 milyar Euro gerektiği belirtilmişti.
Hürriyet