Yeni Çek Yasası, Türkiye'de ticari hayatı olumsuz etkiliyor. Çeki nakit yerine değil, vadeli satışlarda bir sigorta olarak kullanan işletmeler, çekin yerine ne koyacağını bulamadı.
Çekini ödemeyenlere hapis cezasının kaldırılmasının dolandırıcıları cesaretlendirdiğini düşünen işletmeler, artık çeke karşılık mal verirken iki kere düşünüyor. Bunda geri dönen çeklerin geçen yıla göre yüzde 60'ın üzerinde artmasının da önemli bir etkisi var. Bunun piyasaları yavaşlattığı ve bu yüzden kapanan iş yerlerinin olduğu konuşuluyor.
Yeni yasadan en çok tefeciler rahatsız
TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise piyasadaki nakit akışın durağanlaşmasından kaynaklandığını dile getirdi. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yazılan çeklerin daha vadesinin dolmadığını hatırlatan Palandöken, şu an bir geçiş döneminde olunduğunu, uzun vadede çekin itibarının bu yasayla daha da artacağını savundu. Palandöken şöyle devam etti: "Şu an geçiş dönemindeyiz. Çekin nakit para olduğu, vadeli bir satış yapıp suni bir sermaye oluşturanlar açısından zor. Piyasada çekin değerinin çok altında satılması. Çekin tefeciye düşmesi olayında da çok fazla bir gerileme var. Rahatsız olanlar onlar. İtibarlı sanayici ve tüccarın bu konuda çok fazla bir sıkıntısı olduğuna inanmıyorum. Ticarette söz geçerlidir. Bir çekini ödemeyen ikinci malı nasıl alacak. Teamül haline geldiği için çekle alışverişte sıkıntı doğuyor. Ancak zaman içinde çok daha istikrarlı hale gelecek. Bu çeke itibar kazandıracak. Sorunun çözümü sigortadır. Bunu başından beri ben söylüyorum. Bankaların sorumluluğu artırılmalı."
Dünya