Sigara kullanan kadınların erkeklere oranla daha fazla risk altında olduğunu belirtti.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, komite olarak Türkiye'nin 2023 yılında tamamen tütünsüz bir ülke haline gelmesini hedeflediklerini belirterek, sigara alanında yapılan düzenlemelerin önemli olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından sigara alanında yapılan düzenlemeye kadar, küçük çaplı fiyat politikaları, reklamların azaltılması, paketlerin düzenlenmesi gibi önlemlerin alındığını anımsatan Dağlı, ''Ama son yıllarda çok başarılı bir kaç sene geçirdik. Tüketim yüzde 15 oranında azaldı. Hâlbuki çok önemli bir hastalıktan bahsediyoruz.
Yüz bin kişiyi öldürüyoruz. Yüz bin kişinin yüzde 15'ini azaltmak önemli'' diye konuştu. Hedeflerinin, Türkiye'nin tütünsüz bir ülke olmasını sağlamak olduğunun altını çizen Dağlı, ''Hiç kimse ölmesin diyoruz ve tamamen dursun sigara' diyoruz. Uyuşturucuya izin veriyor muyuz? Zehirli maddelerin suya karışmasına izin veriyor muyuz? Radyasyon yiyeceklerimize karışsa izin veriyor muyuz? Neden öldürücü başka bir maddeye izin verelim?'' şeklinde konuştu. Sigaranın kadınlar üzerinde daha fazla olumsuz etkilerinin olduğuna da değinen Prof. Dr. Dağlı, şunları kaydetti: ''Kadınlar için sigaranın özel başka tehditleri bulunuyor.
Doğum yapma ihtimalini azaltıyor. Hamile kalma ihtimalini azaltıyor. Kadının zaten bebek yapma sorunu varsa, tüp bebeğin tutma oranı çok düşük oluyor, sigara kullanan kadınlarda. Hamile kadınlarda bebeği düşürme, erken doğum yapma ihtimali çok yüksek oluyor. Sigara kullanan hamile kadınlarda çeşitli kanamalar oluyor. Daha sonraki yaşlardaki kadınlar erken menopoz oluyor.''
Milli Gazete