Hükümet eğitim, film, sağlık turizmi ve bilişim sektörlerinde yapılacak ihracat için kesenin ağzını açtı.
Bakan Çağlayan, bu sektörlere 125 milyon lira destek ayrıldığını açıkladı.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yüksek ve orta öğretim kurumlarının yurt dışında açacakları ofislerin yıllık kira giderlerini yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar destekleyeceklerini açıkladı. Çağlayan, “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi hakkında Tebliğ” ile “Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Tebliğ” konusunda basın toplantısı düzenledi. Çağlayan, sağlık sektöründe kuruluşların yurt dışından getirecekleri yabancı hastaların uçuş giderlerini yüzde 50 oranında ve hasta başına bin dolara kadar destekleyeceklerine söyledi. Çağlayan, 2023’de film sektöründe 1 milyar dolarlık ihracatın hedeflendiğini bildirerek, “Bugünden itibaren filmlerin DVD, dublaj, alt yazı ve medya reklam giderlerini yüzde 50 oranında ve film başına 100 bin dolara kadar destekliyoruz. Bu sektörde hedef pazarlarımız Rusya, Çin ve Latin Amerika” dedi. Çağlayan, desteklerle ilgili bütçenin yaklaşık 125 milyon lira olduğunu bildirdi.
Yabancı hastanın yol giderini devlet verecek
Türkiye’nin döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin artırılması tebliği, sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerine verilen “pazara giriş”, “yurt dışı tanıtım”, “yurt dışı birim”, “belgelendirme”, “ticaret heyeti”, “alım heyeti” ve “danışmanlık” desteklerini kapsıyor. Türkiye’deki sağlık kuruluşlarına getirilen hastaların uçuş giderleri % 50 oranında ve toplam tedavi masraflarının % 20’sini geçmemek üzere hasta başına en fazla bin dolar tutarında karşılanacak. Bu destekten Bakanlığın protokol yaptığı sağlık kuruluşları yararlandırılacak. Bir sağlık kuruluşu, sağlık turizmi şirketi veya işbirliği kuruluşu bir takvim yılı içerisinde en fazla 10 kez destek alabilecek.
Yurt dışında Türkçe eğitime kira yardımı
Hükümet, yüksek ve orta öğretim kurumlarının yurt dışında açacakları ofislerin yıllık kira giderlerini % 60 oranında ve 200 bin dolara kadar destekleyeceklerini açıkladı. Eğitim kurumlarının ve işbirliği kuruluşlarının sektör, ülke, uluslararası mevzuat veya yatırım ile ilgili konularda satın alacakları ya da hazırlatacakları raporlara ilişkin giderler; eğitim kurumlan için % 60 oranında ve yıllık en fazla 100 bin dolar tutarında, işbirliği kuruluşları için % 70 oranında ve yıllık en fazla 300 bin dolar tutarında karşılanacak. Bu madde kapsamında verilen destekler, devlete ait eğitim kurumlan için % 100 oranında ve yıllık en fazla 60 bin dolar tutarında uygulanacak.
Dünya