Almanya'da, Müslüman bir çocuğu sünnet eden doktoru "yaralama" suçundan cezalandıran eyalet mahkemesi, sünnetin yasa dışı olduğu yönünde karar aldı.
Almanya'nın Köln Eyalet Mahkemesi, dini nedenlerden ötürü sünnetin "adam yaralamak" suçunu teşkil ettiğini belirterek, bir çocuğu sünnet eden doktoru mahkûm etti. Mahkeme kararında, "Ne ebeveyn hakkı ne de anayasal güvence altında olan din özgürlüğü, böyle bir ameliyata gerekçe olamaz" dedi. Sünnetin yaralama suçu kapsamına girdiği için yasa dışı olduğuna hükmeden mahkeme, sünnetin ancak tıbbi gereklilik söz konusu olduğunda yapılmasının yasa dışı olmayacağına hükmetti.
Top Anayasa Mahkemesi'nde
Bu karardan sonra Almanya'nın değişik şehirlerinde buna benzer kararlar alınması ve ardından da konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınması bekleniyor. Bu durumda son sözü, Anayasa Mahkemesi söylemiş olacak. Müslüman ve Yahudi kuruluşlar ise sünnetin cezalandırılmasına sert şekilde karşı çıkıyor. Örgütler böyle bir yasağı "din özgürlüğüne müdahale" olarak yorumluyor. İlk davada Köln Sulh Mahkemesi de sünnetin İslamiyet inancında yeri olduğu ve sünneti ailenin rızasıyla yaptığı gerekçesiyle doktoru serbest bırakma kararı almış, dava temyize gitmişti. Almanya'da doktorlar hukuki bir zemin olmaksızın ve tıbbi neden bulunmadan çocukları dini vecibeler gereği sünnet ediyordu. Bir sorun yaşanması halinde ise "Dini bir sünnetin suç olduğundan haberim yoktu" diyerek sorumluluktan kurtuluyordu. Bu karar ile birlikte doktorların bu açıklaması geçerliliğini yitirmiş olacak.
Sabah