Ev işlerinin daha hızlı ve kolay yapılmasını sağlayarak yaşamı kolaylaştıran birçok temizlik malzemesi, uygun kullanılmaması ve bertaraf edilmemesi durumunda hem sağlığa hem çevreye zarar veriyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan kitapçığa göre, günlük yaşamda kullanılan ve hayatı kolaylaştıran birçok tehlikeli ürün bulunuyor.Normal şartlarda bir evde 1,5-5 kilogram arasında tehlikeli ürün bulunurken, temizlik malzemeleri, deterjanlar, boyalar, kişisel bakım ürünleri, bunlar arasında yer alıyor.
Tüketicilerin, marketten aldıkları ürünün genellikle güvenilir olduğuna inandığı belirtilen kitapçıkta, evlerde kullanılan birçok ürünün tehlikeli kimyasal maddeler içerdiğine, uygun kullanılmaması ya da bertaraf edilmemesi durumunda zararlı etkileri bulunduğuna işaret ediliyor. Kitapçıkta, bunlardan hangilerinin tehlikeli olduğu, tehlikeli olması durumunda kullanma, saklama ve alternatifi olan ürünlerle ilgili bilgi sahibi olunmasıyla çevrenin de korunabileceği vurgulanıyor.
Bu ürünler satın alınırken, etiketinin dikkatli okunması gerekiyor. Ürün tehlikeliyse, etiket bilgilerinde yanıcı, korozif, patlayıcı, toksik ve radyoaktif olduğu yönünde işaretler bulunuyor. Tehlikeli atık miktarını azaltmak için ise evlerde daha az tehlikeli ya da alternatif ürünler kullanılabilir. Ancak tehlikeli özellik taşıyan ürünün kullanılması gerekiyorsa, şunlara dikkat edilmesi gerekiyor: ''İhtiyaç kadar satın alınmalı, etiket bilgileri okunmalı ve en az tehlikeli olan tercih edilmeli, üzerinde tehlikelilik işaretleri ve bilgisi yoksa tehlikesiz olduğu düşünülmemeli, tamamı tüketilmiyorsa ihtiyacı olana verilmeli, ürün hakkında bilgi ve güvenli bertaraf yöntemleri araştırılmalı.''
Millî Gazete