Doğu Türkistan'i işgal altında bulunduran Çin yönetimi Ramazan ayı öncesinde baskıları arttırdı ve yeni yasakları uygulamaya koydu. Çin işgal yönetimi tarafından yayımlanan yeni genelgeye göre; öğretmen ve öğrencilerin oruç tutmaları yasaklandı.
Öğrencilerin Ramazan ayının başlaması münasebetiyle toplanmaları ve evleri ziyaret ederek Ramazan manisi söylemeleri ise yasadışı ilan edildi.
Doğu Türkistan'dan Hür Asya Radyosuna konuşan Uygur Türkleri, yetkililerin dini inançlarının güçlü olduğuna inandıkları aileleri özellikle ziyaret ettikleri, ailelerden dini kimliği aksettiren elbiseler giymemelerini, çocuklarını din eğitimi veren okullara göndermemelerini istediğini belirtti. Ayrıca, yetkililerin çiftçi ailelerinden çocuklarına oruç tutmaya zorlamamalarını, çocukların toplanarak Ramazan manisi söylememelerini ve başkalarını oruç tutmaya teşvik eden söz ve hareketlerden kaçınmaları konusunda uyardığı bildiriliyor.
Doğu Türkistan'da Uygurların çoğunluk olarak yaşadığı bölgelerde baskı ve yasaklamalar yüzünden oruç tutamayan ve dini vecibelerini yerine getiremeyen emekli devlet memurları Ramazan ayında Çinli nüfusun hakim olduğu, takip ve baskıların nispeten az hissedildiği başkent Urumçi'ye taşınıyor. Kendi aralarında organize olan ve ortak ev tutan bu emekliler, Urumçi'de Ramazan ayında oruç tutabiliyor ve ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Ramazan sonrası ise tekrar memleketlerine dönüyorlar.
Doğu Türkistan'da Ramazan, bir bayram olarak kabul ediliyor ve çeşitli etkinliklerle karşılanıyor. Müslümanlar bu ayda oruç tutmanın yanı sıra sadaka veriyor, fakir ve muhtaçları gözetiyorlar. Burada Ramazan manileri söylemek ve aileleri ziyaret etmek yüzlerce yıldan beri devam edegelen bir gelenek. Çin'in bu tür baskı ve yasaklamaları Müslüman Uygurların tepkisini çekiyor ve uluslararası toplumun protestolarına neden oluyor.
Dünya Bülteni