Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un tek amacının riskli yapıların revizyonu olmadığını söyleyerek "Öncellikli olarak bu tür yapıların dönüşümü sağlanacak.
Bununla birlikte eski yapılar revize edilerek, altyapısı oluşmuş, sosyal donatıları olan, hak sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayabileceği, mahalle dokusu oluşturulmuş alanların ortaya çıkarılması sağlanacak" dedi.
Dönüşümüm mevcut yapı stokunun daha da değerlenmesine neden olacağına da değinen Kurum, "Bu durum mevcut stoku kira ve değer olarak olumlu yönde etkileyebilir. Ancak mevcut stokun yetersiz kalması durumunda da ilgili kanunda belirtildiği şekilde rezerv alanlar oluşturulabilir" diye konuştu.
'Yapı stoku daha güvenli olacak'
Kurum, kanunla afet riski altında bulunan başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelindeki tüm olumsuz yapılanmaların yerel belediyeler işbirliğiyle tespit ederek standartları daha yüksek yeni kentler oluşturulacağını söyledi. Kurum, bu sayede afetlere bağlı olarak meydana gelen can ve mal kayıplarının azaltılacağını ifade ederek "Heyelan, deprem, sel gibi afetlere maruz kalabilecek yerleşim merkezleri önceden tespit edilecek ve bu alanlardaki yapı stoku daha güvenli, modern yapılarla değiştirilecek" dedi.
Çevreci dönüşüm ve planlı altyapı
Kentsel dönüşüm sadece sağlıklı yapılar ve düzenli şehirleşme değil çevreye de katkı sağlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, sera gazı emisyonlarının yüzde 75'inin şehirlerden kaynaklandığı dikkate alındığında kentsel dönüşümle kurulacak şehirlerin bu etkileri en aza indireceğini söyledi. Dönüşümle sadece afetlere dayanıklı şehirler olmayacak, aynı zamanda çevrenin korunduğu, emisyonların azaltıldığı, planlı ve sağlıklı bir altyapının hazırlandığı şehirler kurulacak.
Sabah