Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yaptığı açıklamada, bankaların "Geleneksel Ramazan" kredisi reklâmlarıyla tüketicileri kredi almaya teşvik ettiğini söyledi.
Reklâmlarda dini motiflerin kullanıldığına işaret eden Kaya, "Bankaların bu şekilde kredi pazarlamaya yönelmesi, 'yeter ki satalım' politikası olarak görülüyor.
Bankalar, Ramazan sonunda bayram ve tatil kredisi, ardından okullarla birlikte 'eğitim kredisi' diyerek sürekli kredi pazarlamaya çalışacaklardır" dedi. Kaya, tüketicilerin bütçeleri doğrultusunda, borçlanmadan Ramazan ayını geçirmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Tüketiciler her dönemde olduğu gibi, Ramazan ayında da kendi bütçeleri doğrultusunda harcamasını yapmalı, başkalarının parasıyla Ramazan ayını geçirmemelidir" dedi.
Faizi meşrulaştırmaya çalışıyorlar
Bankaların "Geleneksel Ramazan kredisi" adıyla tanıttıkları kredi kampanyaları, en önemli gelir kaynakları olan faizden para kazanmak için dinin kutsal değerlerini istismar olarak görülüyor. Mübarek bir ay olan ve Müslümanların ibadetle geçirdiği Ramazan ile dinen haram kılınan faiz kavramını, "geleneksel" diyerek bir arada kullanmak, bankaların doymak bilmeyen kâr iştahlarının yeni bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Millî Gazete