logo

Kuraklık kapımıza dayandı

ABD son 50 yılın en sert kuraklığı ile boğuşurken, dünyanın önemli tahıl üretim merkezlerinden Karadeniz de kuraklığın pençesine düşmek üzere. 
Küresel buğday ihracatının dörtte birini gerçekleştiren Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’da haziran ve temmuz ayında etkili olan sıcak havanının, bu ay mevsim normallerinin üzerine çıkması bekleniyor. Sıcaklıkların artmasının Karadeniz’in tahıl üretimi üzerinde ciddi bir baskı oluşturabileceği belirtilirken, bölgenin üretiminin düşmesinin rekor seviyelerde seyreden tahıl fiyatlarını daha da yukarı itmesinden endişe ediliyor.
ABD’deki kuraklık nedeniyle buğday, soya fasulyesi ve mısır fiyatları tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Chicago Borsası’nda (CBOT) buğday fiyatları haziran ayı ortalarından bu yana yüzde 50 yükselerek 8.7 dolar/buşel seviyesine yükseldi. Fiyatlarda yılbaşından bu yana artış ise yüzde 9.60 oldu. CBOT’ta soyanın fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 19.70 artarak 16.68 dolara çıkarken, mısır fiyatları yüzde 30’a yakın artışla 8 doları aştı. Bir süredir bölgede etkili olmaya başlayan sıcak hava dalgası başta Rusya, Kazakistan gibi ülkelerin üretimlerine zarar vererek dünya piyasalarındaki yükselişi desteklemişti. Avrupa’da ise yağışların fazla olması, diğer yandan Hindistan’da Muson yağmurlarının ortalama yağış miktarının altında kalması gibi nedenlerin de eklenmesiyle uluslararası piyasalarda tahıl fiyatları yükseliyor.
ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) ağustos ayındaki sıcaklar nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nin üretim tahminlerini aşağı çekmesi bekleniyor. Rusya’nın ihracatında kilit önem taşıyan güney bölgelerindeki buğdayın büyükbir kısmı toplandı fakat baharda ekilen  buğdayların sıcak hava dalgasında önemli bir darbe almasından endişeediliyor. Karadeniz’in kuzey kıyalarına  yakın bölgelerde yetiştirilen mısırın da tehdit altında olduğu belirtiliyor.
Buğday fiyatlarında artış sürebilir
Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun en büyük buğday tedarikçisi Karadeniz’de sıcaklıkların artmasının tahıl üretimi üzerinde oluşturduğu baskının, rekor seviyede seyreden tahıl fiyatlarını daha da yukarı itmesinden endişe ediliyor. Analistler, Rusya’nın buğday ihracatına yasak getirdiği 2010 yılındaki gibi bir krizin yaşanmasını beklemiyor ancak Rusya’nın üretimindeki bir gerilemenin piyasalarda hissedilmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.
Dünya