ABD merkezli bilim sitesi Discovery News son 30 yılda görülen aşırı sıcak yazların tesadüf olmayacağını, çünkü fazla sık yaşandığını yazdı.
Sitedeki yazıya göre, tüm bu sıcaklık artışında küresel ısınmanın kaçınılmaz olarak payı bulunuyor. 1980’li yıllardan önce aşırı sıcak yazlar neredeyse hiç görülmüyordu. Ancak şimdi yazların normalden yaklaşık 0.10 derece daha sıcak geçmesi sık rastlanan bir durum haline geldi. Dünyanın yüzde 10’unda bugün bu durum yaşanıyor. Hatta son yıllarda aşırı sıcak yazlar kuzey yarımkürenin yüzde 20’sinde etkili olabiliyor.
New York’ta bulunan Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü de bu durumun altında yatan nedenin küresel ısınma olduğunu ortaya koydu. Enstitüde iklim uzmanı olarak görev yapan James Hansen, “İnsanlar her şey için küresel ısınmanın suçlanamayacağını düşünüyor. Ancak biz size bu büyük değişimle alakalı olarak küresel ısınmayı suçlayabileceğinizi söylüyoruz” dedi.
Araştırmaya göre gelecek 50 yıl içindeki küresel ısınma göz önüne alındığında yaz mevsimlerinde sıcaklık normalin 1.27 derece daha üzerinde olacak. 10 yıl içerisinde de dünyanın yüzde 17’si yakıcı yazlar geçirecek.
Prof. Dr. Orhan Şen (İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi): “Türkiye’de sıcaklık gözle görülür biçimde arttı. Türkiye Arabistan ve Kuzey Afrika alçak basıncının etkisi altına her yıl daha fazla giriyor. 2012 temmuz ve ağustos ayları sıcaklık ortalaması 28 derece olarak tespit edildi. Yaz ayları başlamadan bu sıcaklıkları tahmin etmiştik. Çünkü küresel ısınmada, dünya ortalamasına baktığımızda 2 derece artış olduğunu görüyoruz. Küresel ısınmadan en fazla etkilenecek olan ülkelerden biri de Türkiye.”
Fatih Büyükkasapçı (Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Daire Başkanı): “Bu yaz özellikle Türkiye’nin bazı yerlerinde hava sıcaklığı rekorları kırıldı. 1926 yılından bu yana yapılan ölçümlerde özellikle İç Anadolu Bölgesi rekor sıcaklıklarını kaydettirdi. Kışın da çok yağışlı ve karlı geçti. Fakat iklimi meydana getiren hava durumlarının uzun yıllar ortalamasıdır. Bu sonuçları küresel ısınmaya bağlamak için bana göre daha çok erken.”
Milliyet