Küresel ısınmayla artan doğal afetler Türkiye’yi son yıllarda daha çok etkilemeye başladı. Ülkenin özellikle doğu bölgeleri depremlerle sallanırken, Karadeniz ve Ege’de seller, heyelanlar yaşanıyor. Türkiye, orman yangınları ve çığ riskinin de olduğu ülkelerden.
Türkiye’yi tehdit eden doğal afetler ekonomi için de risk olarak görülüyor. Doğal afetler nedeniyle en fazla mali risk altında olan ülkelerin çoğunluğunu yükselen ekonomilerin oluşturduğu belirtildi.
Türkiye en fazla risk altında olan bu ülkeler arasında yer alıyor.
Doğal Afet Risk Atlası’na göre 2011’de doğal afetler küresel ekonomiye 380 milyar dolara mal oldu. Bu yükselişin en büyük nedeni Mart 2011’de Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketiydi. Felaketin Japon ekonomisine maliyeti 210 milyar dolar oldu.
Araştırmacılara göre, ekonomileri hızla büyüyen ülkeler doğal afet riskine en fazla açık olan ülkeler. Listede ilk 10’da Bangladeş, Filipinler Dominik Cumhuriyeti, Myanmar, Hindistan, Vietnam, Honduras, Laos ve Haiti yer alıyor. Sıralama, ülkelerin sel, kuraklık, deprem ve kasırga gibi felaketlere maruz kalma olasılıklarıyla ekonomik faaliyetlerini temel alan bir araştırmaya göre belirlendi. Raporda, küresel ekonomik büyümede kilit öneme sahip “Çin, Meksika, Hindistan, Filipinler, Güney Kore, Türkiye, Bangladeş ve İran deprem, sel ve tropikal fırtına gibi yıkıcı felaketlere çok açık” denildi ve bu ülkelerin olası felaketlerin ekonomiye verebileceği zararları asgariye indirmeye yönelik önlemler alması gerektiği vurgulandı.
Dünya