Ulusal Öğretmen Stratejisi'ne göre, öğretmenlere sınav yolu gözüktü. Yeni sisteme göre öğretmenler, performanslarının yanı sıra, sınavdan aldıkları puana göre yükselebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı 'öğretmenlik' mesleğinde kariyer planlama sistemini geliştirmek için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve kurmaylarının olurunu alan Ulusal Öğretmen Stratejisi, Bakanlar Kurulu'nun onayını bekliyor. Yeni sisteme göre öğretmenlerin tümü, aynı basamaktan mesleğe başlayacaklar ve basamak atlamak için sınava girecekler. Performansları ve akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre görevde yükselecekler. Başarı oranına göre öğretmenlerin ücretleri, sorumlulukları, statüleri, kariyerleri ve hakları artmış olacak. Statüsü yükseltilmiş öğretmenler, belli bir zaman aralığıyla sınava tabi tutulacak ve bulunduğu statüyü koruması için bu sınavdan geçerli not alması gerekecek. Aksi halde öğretmenin bulunduğu statü, performansına ve sınav notuna göre bir alt konuma düşürülecek. Statüsü yükseltilmiş öğretmene, mesleği ile ilgili bazı konularda öncelik hakkı tanınacak. Bakanlık, bu sistemle hem öğretmeni geliştirmeyi, hem de eğitimdeki kaliteyi artırmayı hedefliyor.
Öğretmenler kariyerinde ilerledikçe eğitimin merkezinde yer alacak. Başöğretmen olduğu takdirde maaşı artacak, haftalık çalışma süresinin yarısında öğrencilere eğitim verirken diğer yarısında ise yeni öğretmen olanlara hizmet içi eğitimle tecrübelerini aktaracak. AB ülkelerinde öğretmenler, üç yılda bir sınava tabi tutuluyor. Sınavlarda başarısız olan öğretmen bir yıl kütüphanelerde görevlendiriliyor. Bir yıl sonra yapılan sınavda başarılı olursa öğretmenlik görevi devam ediyor.
Okullardaki branş öğretmeni sayısı artacak
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, 40 bin öğretmen atamasında branş öğretmeni sayısının artacağını söyledi. "Elimizdeki kaynakları kullanacağız" diyen Kocabıyık, "Seçmeli derslerle ilgili olarak 10 gün öncesinden öğrenciden dilekçeyi alacağız" dedi.
Sabah