Ekonomi yönetimi, sayısı 2 milyonu aşan genç işsizler için köklü adımlar atmaya hazırlanıyor. İlk adımda işbaşı eğitim programına katılan gençlere 6 ay süresince 740 lira maaş bağlanacak.
İkinci adımda toplam 58 milyar liralık varlığı bulunan İşsizlik Sigorta Fonu kaynaklarının kullanımında gençlere pozitif ayırımcılık yapılacak. Uzun süreli genç işsizlere verilen işsizlik ödeneğinin tutarı artırılacak, süresi de uzatılacak.
İşsizlik sigortasının kapsamı yaş grupları dikkate alınarak yeniden düzenleniyor. Böylece gençler öncelikli olmak üzere daha fazla işsizin fonun olanaklarından yararlanması sağlanacak. Yeni düzenleme ile fondan yararlanılması için gereken prim ödeme gün sayısına sahip olmayan gençlere kolaylık sağlanacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanmalarına olanak verilecek. İşbaşı eğitim programı ile gençlerin tezgâh başında meslek sahibi olması teşvik edilecek. Aynı zamanda işsizler için tam maaşla, en az 6 aylık iş kapısı olanağı sağlanacak. İŞKUR, işbaşı eğitim programları düzenliyor ancak bu kurslara katılanlara maaş vermiyordu. Önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek değişiklikle artık maaş ödenmeye başlanacak olması, talebi artıracak. İşsizlerin, hızla nitelik kazanması sağlanacak.
Türkiye istihdamda AB ülkelerini geride bırakırken, Türkiye İş Kurumu'na başvuran her 100 kişiden 35'ine iş kapısı açıldı. Bu yılın ilk 8 ayında yüzde 80'i özel sektör olmak üzere yaklaşık 400 bin elaman talep edildi. Kurum, 250 bin kişiyi işverenle buluşturarak istihdam kapısı açtı. Geçen ay yaklaşık 53 bin kişi işsizlik ödeneğinden yararlanmak için Türkiye İş Kurumu'na başvurdu. Mart 2002'den Temmuz 2012'ye kadar, yaklaşık 3.5 milyon kişi sisteme dâhil olmak için başvurdu. İşsizlik ödeneği almaya hak kazanan 2 milyon 633 milyon kişiye yaklaşık 6 milyar lira ödeme yapıldı.
Altı bin işletmeyle görüşüldü
İŞKUR, bu yıl 6 bin işletmeyle yüz yüze görüştü. Kuruma kayıtlı kişi sayısı 2 milyon 700 bin olurken, bu yıl içinde iş için başvuranların sayısı 722 bini geçti. İl müdürlüklerinin yaptığı işveren ziyaretlerine yönelik merkezden danışmanlık- rehberlik yapan kurum, izleme sistemi kurdu. Böylece işgücü talepleri listelenerek, en çok aranılan meslekler de belirlendi. Ziyaretlere yönelik rehber hazırlanarak il müdürlüklerinin hazırladığı eylem planı doğrultusunda işyerlerinin belirli bir sistemle ziyaret edilmesi sağlanıyor. Geçmiş yıllarda ise sadece işgücü talebi olup olmadığını saptamak amacıyla ziyaretler yapılıyor ve bu talep karşılanmaya çalışılıyordu. İŞKUR, iş arayanlara daha hızlı istihdam kapısı açabilmek için aralarında belediyelerin de yer aldığı 2 bin 500 kurum ve işletme ile protokol imzaladı.
Sabah