Türkiye genelinde binlerce ruhsatlı tekne sahibi, denize açılmak için son hazırlıklarını sürdürürken, geçtiğimiz günlerde balıkçılığın devamı ve balık nesillerinin korunması amacıyla yeni sezonda balık avcılığına getirilen bazı yeni kısıtlamaların sektörü olumsuz etkileyeceğini ifade eden balıkçılar, bu yıl istavrit, palamut, çinekop ve hamsiden ise umutlu olduklarını belirtiyor.
Su ürünleri avlanma sezonunun başladığı 1 Eylül'de yürürlüğe girecek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ''Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ''inde, 3 bölgede gırgırla avlanmaya sınırlama getiriliyor. Buna göre, Marmara denizinde balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece Koyu'nda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılacak. Marmara Denizi'nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için manyat ve algarnayla gece yapılan avcılık da yasaklanacak.
Gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesi uygulaması da tebliğle 24 metreye yükseltildi. Uygulama ile AB ülkelerinde 50 metre olan avlanma derinliğine kademeli olarak ulaşılması öngörülüyor. Yeni tebliğ ile balık boyları uzatılırken, avlanma boy uzunluğu kalkanda 40 santimetreden 45 santimetreye, levrekte 18 santimetreden 25 santimetreye ve sinagritte 20 santimetreden 35 santimetreye çıkarıldı. Bazı türlerde yasak dönemlerin değiştiği tebliğ ile kalkan için 1 Mayıs-30 Haziran olan yasak dönem 15 Nisan-15 Haziran, dil balığı için 15 Şubat-15 Mart olan yasak dönem ise 1 Ocak-1 Şubat olarak belirlendi.
Milli Gazete