logo

Matematik ve fende eksik var

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, gazetcilerin yeni eğitim sistemi ve eğitimdeki sorunlarla ilgili sorularını yanıtladı. Dinçer şu bilgileri verdi.

Şu anda önümüzdeki en önemli sorun kadrolu öğretmenlerimizin yer değiştirme istekleri. Halen 670 binin üzerinde kadrolu öğretmenimiz var. Çok büyük bölümü doğudan batıya olmak üzere 156 bin öğretmenimiz tayin talebinde bulundu. Neredeyse tüm kadrolu öğretmenlerimizin dörtte birini buluyor. Öğretmen kadromuzdaki doluluk oranı yüzde 80’i aştı. Bu oran arttıkça isteğe bağlı tayinlerde hareket alanımız daralıyor. 6-7 yıl önce bu oran yüzde 60’ın altındayken işimiz daha kolaydı. Artık daha zor ve kadroları tamamlama oranımız arttıkça daha da zorlaşacak.

Asker polis tayini bizi etkiliyor

Yine de 156 bin talebin yaklaşık 100 binini karşılayacağız. Bakanlığımızın bu noktada büyük sıkıntısı var. Diğer devlet kurumları tayinleri serbestçe yapıyor, biz onlara uymak zorunda kalıyoruz. Örneğin, TSK veya Emniyet bir personelini doğudan batıya atıyor, o memurun öğretmen eşi buna bağlı olarak tayin istiyor. Yani bizim tayinlerimiz bizim dışımızdaki kamu kurumlarının kararlarına göre şekillenmek durumunda oluyor. Şunu da belirtmek durumundayım: Çoğu zaman tayini batıdan doğuya çıkan bir devlet memurunun öğretmen eşi doğuya tayin için bizden istekte bulunmuyor.

Şu anda 180 bin öğretmen açığımız var. Bu yıl bize 57 bin yeni öğretmen kadrosu verildi. Bunun 17 binini aldık. Önümüzdeki hafta 40 bin öğretmen daha alacağız. Eğitim fakültelerinin kontenjanlarını kısmazsak önümüzdeki yıllarda öğretmen vasfına sahip olup da kamuda iş bulamayan insan sayısı artacak. Bunun önüne geçecek çözümler bulmalıyız.

Matematikte 198 saat gerideyiz

Eğitim sistemindeki değişikliğin nedeni OECD ülkeleri arasında öğrenci başarı sıralamasında çok gerilerde kalmamız. PISA araştırmalarında 31-32 ülke arasında son sıralarda yer alıyoruz. Özellikle Matematik ve Fen derslerinde. Bir araştırma yaptırdık, gördük ki ilk 8 yıllık eğitim diliminde “kendi dilinde okuma yazma” dışındaki tüm derslerde OECD ülkelerinden çok daha düşük saatlerde eğitim veriyoruz. Örneğin AB ülkelerine göre Matematik’te 198 saat, Fen derslerinde 115 saat, Sosyal Bilimler’de 151 saat gerideyiz. Bunlar tam saat, yani 60 dakika. Bu durumda 45 dakikalık ders üzerinden hesaplanırsa örneğin Matematikte 264 ders eksik eğitim ortaya çıkıyor. Farkı kapatmak için ortaokuldan itibaren ders saati sayısını artırdık, seçimlik dersler ekledik.

Milliyet