logo

Sukuk geliri büyük projelere gidecek

Faizi reddeden bir borç enstrümanı olarak özellikle Ortadoğu ülkelerinde popüler olan sukuk (kira sertifikası) piyasasına Türkiye de giriyor.
Türkiye’nin faizsiz bankacılık ürünüyle, yepyeni bir kesimden kaynak oluşturacağını vurgulayan bankacılar, bu gelirle üçüncü köprü gibi projelerin finansmanının sağlanabileceğini vurguluyor.
Sukuk ihracının dünyadaki toplam hacmi 2011’de yaklaşık 90 milyar dolarken, bu rakam bu yıl ilk altı ayda yakalandı. Katar, temmuz ayında yaptığı dört milyar dolarlık ihraçla rekora imza atarken, islami finansal hizmetler sektörü büyüklüğünün 2015’e kadar 2.8 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bugüne kadar bu sektörde geride kaldığı konuşulan Türkiye ise arayı kapatmak için ilk adımı atıyor.
Dünya Bankası bile yaptı
Sukuk piyasasında lider ülke Malezya olurken, Suudi Arabistan’ın da son yıllarda hızla popüler hale geldiği belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn gibi Körfez ülkelerinin yanısıra Avrupa’da da sukuk ihracı yapılıyor. Hatta Dünya Bankası bile ihraç yapanlar listesinde yer alıyor.
Körfez’e roadshow
Hazine’nin yetki verdiği üç banka, önümüzdeki hafta Riyad, Abu Dabi gibi merkezlere giderek, yatırımcıları toplayacak. Yatırımcılara sukuk ihracının vadesi, miktarı, getirisi gibi konularda bilgi verilecek. Talepler aracı kurumlara bildirilecek, aracı kurumlar da Hazine’ye bildirecek. Katar, 5 ve 10 yıllık sukuk ihraçlarından 25 milyar dolar sağladı.

Hürriyet