Eğitim düzenlemesiyle birlikte okula başlama yaşının düşmesi, mevcut derslik ihtiyacını daha da artırdı. Buna rağmen yapılan dersliklerle, sınıf başına hedeflenen öğrenci sayısı 30’a düştü.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız 4+4+4 eğitim sisteminin öğrencilere daha fazla seçenek sunması nedeniyle AB ve OECD ülkeleri gibi son derece demokratik bir sistem olduğunu hatırlattı. İstanbul’da geçen yıl 4 bin 909 tane yeni derslik oluşturulduğunu belirten Yıldız, okulun normal projesinde olmayan 32 metrekare den büyük olan müdür odaları dersliklere dönüştürüldüğünü kaydetti.
2 binden fazla derslik yapıldı
Yıldız “Bu sadece derslikler anlamında değil genel anlamda atıl duran kullanılmayan kapasite kullanıldı ve İstanbul’da toplam 2 bin 697 toplam derslik kazandırıldı. Geçen yıl bizim derslik başına düşen ortalamamız 44’tü. Bakanlık ve ilimizin stratejik planlarında bu rakamın 30’a çekilmesi öngörülüyor” dedi.
En büyük sorun şehre göç
Her yıl normalde bu ortalamaları geri çekmek için 3 bine yakın derslik yaptıklarını anlatan Yıldız, henüz ideal seviyeyi yakalayamadıklarını kaydetti. Yıldız “Çünkü yer yıl İstanbul’a bir Anadolu kenti kadar göç geliyor. Böyle olunca özellikle yeni açılan ve yeni kurulan ilçelerimiz var. Özellikle bu ilçeler yoğun nüfus alıyor. Biz temelde buralarda sıkıntı yaşıyoruz. Bakırköy, Kadıköy, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş gibi ilçelerimizde 20 kişilik sınıflarımız var. Bir tarafta da Sultanbeyli, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Esenyurt, Arnavutköy gibi ilçelerimizde 50 ve 60 kişilik sınıflarımız var. Öncelikli amacımız sorunlu ilçelerde sınıf ortalamalarını aşağıya çekmek. Buna gayret ediyoruz” diye konuştu.