ABD ve NATO işgal güçlerinin, 2014 yılı itibariyle ülkeden geri çekilmesi öngörülüyor. ABD öncülüğünde Afganistan'ı işgal eden NATO, yaklaşık 11 yıldır milyonlarca insanı katletti, açlık, zulüm, işkence dolu bir hayata sürükledi.
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, yaptığı yazılı açıklamada, bu hafta Afganistan'da süregelen çabaların önemli bir aşama katettiğini belirterek, ABD ordusunun, Başkan Obama'nın 2009 yılı Aralık ayında Afganistan'a yollanmasına karar verdiği ek birliklerin çekilme sürecini tamamladığı ve 33 bin ek askerin tamamının ülkeden ayrıldığını bildirdi. Panetta, ''Şunun altını önemle çizmek gerekir, ilave birliklerimiz evlerine dönüyor olsa da Afganistan'da hala NATO ve Afgan ortaklarının yanında sert mücadelelerine devam eden 68 bin civarında Amerikalı bulunmakta" dedi.
On binlerce sivil katledildi
Yaklaşık 11 yıllık işgalde 60 bini aşkın Afgan öldürüldü, on binlercesi yaralandı. On binlerce Afgan ise savaşın neden olduğu açlık, hastalık, tıbbi yetersizlikler ve mültecilik şartları nedeniyle hayatını kaybetti. Evleri olanlarsa işsizlik, yoksulluk, açlık, su ve giyecek sıkıntısıyla boğuşuyor. İşgal, 650 bin'den fazla insanı evini terk etmeye zorlarken, binlerce Afgan vatandaşı da tutuklandı, ağır işkencelerden geçirildi. İnsansız uçaklar ve ABD helikopterleri ile Pakistan'a da taşınan savaşta, Pakistan-Afganistan sınırında yüzlerce insan hayatını kaybetti. CIA verilerine göre, Afganistan'da halkın yaklaşık yarısı işsiz, yüzde 70'i kronik açlık çekiyor. 30 milyon civarında nüfusa sahip olan Afganistan'da, yaklaşık 20 milyon insan günlük 1,5 dolarla yaşamaya çalışıyor. Ortalama yaşam beklentisi 43,1 yıl olarak belirlenirken, okuma yazma oranı işgalin başında yüzde 28,7 iken bugün yüzde 23,5'e düştü. Afgan halkının sadece yüzde 13'ü içme suyuna ulaşabiliyor ve sadece yüzde 6'lık bir kesim elektriğe sahip.
Milli Gazete