logo

'İşsizliği yenme'nin faturası ağır oldu

Bütçede 8.5 milyar liralık açığın verildiği ilk sekiz ayda devletin personel maaşları ve sosyal güvenlik primi olarak toplam yükü geçen yıla göre 10.5 milyar lira arttı. İşsizlik oranının yüzde 8'e inmesinde istihdamda kaydedilen 676 bin kişilik net artış etkili oldu.
Ancak bu artış üretimle ilgili sektörlerden çok, devletin personel alımlarından kaynaklandı. Memur sayısı ikinci çeyrekte 278 bin kişi artarak 2.5 milyona ulaştı.
Memur maaşları ilk sekiz ayın ortalamasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttı. Personel giderlerinde yaşanan yüzde 18.8'lik artışın 8 puana yakın kısmı ise kamu personeli sayısındaki büyümeden kaynaklandı.
Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 8'le 2001'den bu yana olan dönemin en düşük düzeyine inmesinde son bir yılda kaydedilen net 676 bin kişilik istihdam artışı etkili olurken, bu artışın ise ekonominin kendi gelişim ivmesi ve üretimle ilgili başat sektörlerden çok, devletin yoğun memur alımlarından kaynaklandığı belirlendi.
Devletin idari, güvenlik, eğitim ve sağlıkla ilgili kadrolara personel alımları bir yandan işsizliği düşürürken, diğer yandan da ağırlaşan personel yükü nedeniyle bütçeye oldukça ağır bir fatura yükledi. Bütçede 8.5 milyar liralık açık verilen ve yıllık hedeflerin tutmayacağının adeta kesinleştiği ilk sekiz ayda devletin personel maaşları ve sosyal güvenlik primi olarak toplam yükü geçen yıla göre 10.5 milyar TL arttı. Bütçe dengelerinde yaşanan bozulmanın nedenlerinin başında devletin hızla artan personel yükü geldi.
Ancak yükü artıran asıl unsur, mevcut maaşlara uygulanan zam oranı değil, kamu personeli sayısındaki hızlı artış oldu. Memur maaşları yılın ilk sekiz ayı ortalamasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 dolayında bir cari artış kaydetti. Personel giderlerinde aynı dönemlere göre yaşanan yüzde 18.8'lik cari  rtışın 8 puana yakın kısmı personel sayısındaki büyümeden kaynaklandı.
Dünya Gazetesi