Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, kenelerden insanlara geçen onlarca hastalık bulunduğunu, bunlardan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ölümlere sebep olduğu için ön planda olduğunu belirtti.
KKKA vakalarında ve ölümlerinde son yıllarda düşüş yaşandığını anlatan Dökmetaş, şöyle devam etti:
''2009 yılında 257 şüpheli olgudan 206'sı pozitif çıkmış, 16 hastayı kaybetmiştik.
2010 yılında şüpheli olgu 215'e, kesin olgu 150'ye, kaybedilen hasta sayısı ise 15'e düştü. Yine 2011 yılında 210 şüpheli vakadan 181'i pozitif çıktı, 11 vakayı kaybettik. 2012 yılında 165 şüpheli olgudan 115'i pozitif çıktı, 8 vaka kaybedildi.
Son 4 yıla baktığımızda vaka sayılarında ve ölümlerde bir azalış söz konusu. Bu sadece Sivas'ta değil, Türkiye genelinde de böyle.
Sağlık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ciddi eğitim çalışmaları yaptı. Hastalığı tanıma yöntemleriyle ilgili kriterler geliştirildi, algoritmalar oluşturuldu. Bu hastalara nasıl yaklaşılacak, tedavi nasıl yapılacak bu konularla ilgili bilgiler sunuldu. Halk, bilinçlendirildi. Bunların sonucunda da bu konuda son derece deneyimli hekimlerin olduğu, sağlık kurumlarının ciddi takip yaptığı bir ülke durumuna geldik.''