Yılbaşında başlayan zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulamasında gelir testi yapılan 1 Ocak 1988 ve sonrası doğumlular da prim ödemek zorunda.
Liseyi bitirip üniversiteye hazırlananların çoğunlukta olduğu 1 milyon 154 bin 595 genç, artık anne babasının üzerinden sağlık hizmeti alamıyor. Anne babalarının gelir durumuna göre sağlık sigorta primi borcu çıkıyor. Herhangi bir okulda okumayanlar 18 yaşını, orta öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış evli olmayan çocuklar ile yaşına bakılmaksızın malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sayılıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin verdiği bilgiye göre, borç çıkan bu kişiler vatandaşlık numarasıyla Ziraat Bankası'na primlerini ödemek zorunda. Ödeme yapmayan gençler hastalandıklarında, herhangi bir sağlık kuruluşunda borç karşılarına çıkacak. İki ay üst üste (60 gün) prim borcu bulunanlar hastanelerde masrafları ceplerinden ödeyecek. En küçük tedavide bile cepten tedavi masraflarını karşılamanın çok yüklü olduğu biliniyor. Ayrıca ödenmeyen prim borçlarına aylık faiz uygulanacak. Borç ödemeyen gençler haciz durumuyla karşı karşıya kalacak.
Uygulamadan haberi yok
18 yaşını dolduran gençler Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındıkları için anne ya da babalarının üzerinden hastanelerde bakılamayacak. Uygulamadan haberdar olmayan ve gelir testini yaptırmayan on binlerce öğrenci bedava sağlık hizmetinden yararlanamayacak.