logo

Her gün İzmir'in nüfusu kadar ekmek çöpe atılıyor

Prof. Dr. Aziz Akgül, Türkiye'nin milli gelirinin yaklaşık dörtte birini israf ettiğini belirterek, israfın maliyetinin 250 bin liraya tekabül ettiğini bildirdi.

İsraf edilen miktarın altyapı yatırımları, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili birçok hizmetin finansmanında kullanılabileceğine dikkati çeken Akgül, ''Bugün Türkiye, İzmir'in nüfusu kadar, yaklaşık 4,5 milyon ekmeği israf ediyor olacak. Bu miktar gerçekten ciddiye alınmalı, her bir vatandaşımız bireysel olarak, dikkat etmeli. Dünyada yaklaşık 1,5 milyar insan açlık ve sefalet içinde. Türkiye'de yaklaşık 9 milyon insan yoksulluk sınırının altında. İhtiyaç duyduğumuz kadar ekmeği almamız, muhafaza ederken de ya yemek ya da tatlı şeklinde kullanarak değerlendirmemiz lazım'' diye konuştu.

Su da israf ediliyor

Türkiye'de sadece ekmeğin israf edilmediğini, suyun da gereksiz kullanıldığına işaret eden Akgül, ''Buna da dikkat etmemiz gerekiyor çünkü dünyadaki su rezervlerinin sadece yüzde 2,5'u insanlığın hizmetinde kullanılabilir nitelikte. 3 tarafı denizlerle çevrili bir yarımadada yaşadığımızı düşünebiliriz ama Türkiye su zengini bir ülke değildir. Onun için suyun kullanımında da çok dikkatli olmamız lazım'' şeklinde konuştu. Akgül, şöyle devam etti:''Ailelerin tasarruftan elde ettiklerini çocuklarının eğitimine harcamaları lazım.

Kullanılabilir tonlarca kağıdı israf ediyoruz ve bunlar da ormanların yok olmasına sebep oluyor. Ormanların gereksiz şekilde tahrip edilmesi beraberinde birçok çevre problemini getiriyor. Karbondioksit ve diğer gazların salınımına sebep oluyor. İklim değişikliğine sebep oluyor. Gelecek 50 veya 100 yıl sonra bazı adalar su altında kalacak. Ülkelerin haritadaki yeri değişecek.

Bunların tek nedeni, kaynaklarımızı, gereksiz, amaçsız, yararsız yere harcamamızdır.''

Milli Gazete