Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Matraş, "Önemli bir miktarda döviz getirisi bulunan ve geniş bir iş sahası sağlayan kurban derisi ve bağırsakları gerektiği şekilde muhafaza edilmediği için tam anlamıyla değerlendirilememektedir" dedi.
Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlardan elde edilen ham deriye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi."Ülkemizde her yıl deri sanayimiz 6,5 milyon adet büyükbaş ve 60 milyon adet küçükbaş hayvan ham derisine ihtiyaç duymaktadır" diyen Matraş, yıllık kesim miktarlarının her sene azaldığını, bu nedenle ana ham madde de daha fazla dışarıya bağımlı hale gelindiğini söyledi.
Bilinçsiz kesimlerin yarattığı ekonomik tahribatın yanı sıra bir de ithal hayvanların kurban edilmesi ile elde edilecek ham derilerin kalite sorunu ile karşı karşıya kalınacağını anlatan Matraş, bu nedenle her bir adet sağlıklı yüzülmüş ham deriye çok daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtti.
-"2 milyon adet küçükbaş ve 600 bin adet büyükbaş hayvan kesiliyor"
Ekonomide önemli bir yeri bulunan kurban derilerinden azami randıman alınması ve kayıpların önlenmesi amacıyla kamuoyunun oluşturulması gerektiğine inandıklarını kaydeden Matraş, bu yönde yapılacak çalışma ve alınacak önlemler ile milli servetin israf edilmesinin önlenebileceğini belirterek şunları söyledi:
"İstatistiklere göre her sene kurban bayramlarında yaklaşık 2 milyon adet küçükbaş ve 600 bin adet büyükbaş hayvan kesilmektedir. Ancak kurbanların deri ve bağırsaklarının çoğu bilgisizlik nedeniyle israf olmakta ve hiçbir işe yaramamaktadır.
Ayrıca bu bayramda vekaletle kesim yapan bazı vakıfların fiyat rekabeti nedeniyle dişi hayvan kesimine yöneldiği edindiğimiz izlenimler arasında. Dişi hayvan kesimi maalesef hayvan varlığını artırmaya çalışan bir ülkeye zarar veren bir uygulamadır. Bu, Kurban Bayramı için geç kalındı ama bundan sonraki bayramlarda dişi hayvan kesiminin olası asgari seviyelerde tutulması bakanlığımızın hayvan sayısını artırma yönündeki çabalarına katkı sağlayacaktır."
Milli Gazete