Türkiye’nin notunu 18 yıl sonra ‘yatırım yapılabilir’ seviyesine yükselten Fitch’in baş analisti Ed Parker, Türkiye’nin durgunluğa düşmeme konusunda başarılı olduğunu söyledi.
Ancak Parker’a göre, cari açık hâlâ ekonomi için temel problemi teşkil ediyor. Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten cari açık ve düşük tasarruf oranlarına karşı uyarı geldi.
Hafta başında Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan ‘yatırım yapılabilir’ seviye olan BBB-’ye yükselten Fitch’in baş analisti Ed Parker, küresel ekonominin içinde Türkiye’nin yeri, risk ve olumlu yanları konusunda, bankacılık sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye’nin not artırım sürecini anlatan Parker, kuruluşun 2002’den itibaren zaman zaman durağan ilerlese de notun hiç düşmediğini kaydetti. Parker, not artırımını yapmadan önce akıllarındaki temel sorunun “Cari açık sorununa rağmen notu artırmalı mıyız?” olduğunu belirterek, cari açığa rağmen Türkiye’nin notunu artırabileceklerine karar verdiklerini söyledi.
Türkiye’nin hâlâ dalgalı bir ekonomi olmasını beklediklerini söyleyen Parker, yine de not artırımının Türkiye’nin daha dirençli olduğu anlamına geldiğini ifade etti.
Parker, Türkiye ekonomisinin olumlu ve olumsuz yanlarını sıralarken, düşük borçlanma oranlarının iyi bir gösterge olduğunu söyledi. Parker, yüzde 4 ve 5 oranlarındaki sağlıklı büyümenin de ekonominin geleceği açısından olumlu gidişat olduğunu ifade etti. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra düzenlenen bankacılık sistemini öven Parker, “Sağlam bankacılık sistemi ülkedeki yatırım ortamına olan güveni artırıyor.” şeklinde konuştu. Türkiye ekonomisinde olumlu taraflarından biri, kredi notu BBB ile Türkiye’den yüksek olan ülkelerin ortalamalarından daha yüksek kişi başına düşen milli gelire sahip olması. Parker, borç kriziyle mücadele eden ülkelerin aksine kamu borcunun milli gelire oranının düşük seviyede seyretmesinin de dikkat çekici olduğunu kaydetti. Kredi derecelendirme kuruluşunun olumlu bulduğu diğer konu ise Dünya Ekonomik Forumu’nda Türkiye’nin rekabetçilik endeksinde elli dokuzuncu sıradan kırk üçüncü sıraya gelmesi yer alıyor.
Fitch, 5 Kasım’da Türkiye’nin kredi notunu kısa vadede azalan makro-finansal riskleri ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye geri dönme yolunda olmasını gerekçe göstererek yatırım yapılabilir seviyeye yükselterek 1994’ten bu yana Türkiye’ye bu seviyede not veren ilk kuruluş oldu. Fitch notu, BB+’dan BBB-’ye çıkartırken, görünümü ‘durağan’ olarak belirledi.