logo

Buğdayda üretim düştü, fiyatlar arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday fiyatının geçen yıla göre dünya genelinde 24,6, Türkiye'de ise yüzde 16,3 arttığını bildirdi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, beslenmede alternatifi bulunmayan buğdayın, Türkiye'de en çok üretilen ve ticareti yapılan tarımsal ürün olduğunu belirtti.
Ülkedeki 23,9 milyon hektar tarım alanının 8,1 milyon hektarında buğday ekildiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
''Toplam 33,4 milyon ton olan tahıl üretimimizin yaklaşık 20,1 milyon tonu yani yüzde 60,2'si buğdaydır. Çiftçimizin vazgeçilmezlerinden olan buğday, ülkemizin bütün bölgelerinde yetişmekle beraber en fazla Orta Anadolu bölgesinde ekimi yapılıyor. Toplam ekim alanının yaklaşık yüzde 57'si bu bölgemizde. Ülkemiz 20,1 milyon tonluk yıllık üretimle dünyada ilk sıralarda yer alıyor.''
Artışın nedeni
Şemsi Bayraktar, ABD Tarım Bakanlığı değerlendirmelerine göre, 2012-2013 sezonunda kuraklık nedeniyle dünya buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 5,7 düşeceğini belirterek, dünya genelinde geçen yıl 698 milyon ton olan buğday üretiminin 2012-2013 döneminde 658 milyon tona gerilemesinin beklendiğini kaydetti.
Üretimdeki düşüşe Rusya, Kazakistan, Ukrayna gibi önemli buğday üreticisi ülkelerdeki kuraklığın yol açtığını ifade eden Bayraktar, bunun fiyatların artmasıyla sonuçlandığını bildirdi. Bunun yanı sıra yüksek enerji fiyatlarının biyoyakıtlara ilgiyi artırdığını aktaran Bayraktar, kanola, soya ve ayçiçeği gibi buğdayın da enerji elde etmede kullanılmasının fiyatların artmasına yol açan diğer bir etken olduğunu bildirdi.
Dünya